BIH

Federalna vlada treba se izjasniti je li model prihvatljiv: Gradnju autoputa možemo ubrzati davanjem koncesije

Koncesionar bi sagradio dodatnih 47 kilometara puta

Piše: T. Ro.

3.8.2017

„Autoceste FBiH“ još nisu dobile stav Federalne vlade o studiji koja joj je prezentirana u aprilu, a koja sadrži preporuku modela finansiranja kako bi se kompletan projekt Koridor 5C završio.

Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, podsjeća da se radi o ozbiljnoj studiji, izrađenoj pod okriljem i finansiranjem AFC-a, kao ozbiljne finansijske institucije Svjetske banke i EBRD-a, jednog od najvećih evropskih kreditora za infrastrukturu.

- Studija je naručena prije nekoliko godina. Došli smo do realnih pokazatelja kako ubrzati gradnju Koridora 5C na način da se nađe partner koji bi uzeo pod koncesiju do sada sagrađeni dio puta i dio za koliko ima sredstava da se uradi na sjevernom dijelu. Koncesija bi bila na određeni broj godina, s tim da bi koncesionar sagradio dodatnih 47 kilometara puta koji bi išao do granice sa RS – pojasnio je Terzić.

Terzić: I dalje se čeka stav Vlade

Kaže da se sada, jednostavno, čeka da Vlada zauzme stav o tome, napominjući da „Autoceste“ nemaju ni zakonske ni bilo kakve druge ingerencije da donose odluku.

- Vlada se treba odrediti je li model prihvatljiv ili ne, i odrediti šta da radimo dalje. Nemamo naznaka kada bi Vlada mogla raspravljati o tome – istakao je Terzić.

U „Autocestama“ podsjećaju da je u gradnju puta do sada uloženo oko 300 miliona eura vlastitih sredstava i više od 600 miliona kreditnih sredstava, a da se završi kompletan Koridor 5C, potrebno je još dvije i po milijarde eura. Dodaju da je do sada s kreditorima ispregovarano za oko milijardu eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.