NEDOPUSTIVA GREŠKA

Veliki propust na Olimpijskim igrama, Južna Koreja predstavljena kao Sjeverna, oglasio se i državni vrh

Južnokorejski sportski olimpijski komitet uložio je žalbu organizacionom odboru Olimpijskih igara u Parizu kako bi se spriječilo ponavljanje

Južnokorejski sportisti. AP

N. H.

27.7.2024

Ministarstvo sporta Južne Koreje zatražilo je sastanak s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasom Bahom, zbog gafa tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, na kojoj je Južna Koreja pogrešno predstavljena kao Sjeverna Koreja tokom parade sportista.

- Također smo tražili od Ministarstva vanjskih poslova da uloži protestnu notu Francuskoj - navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva.

Južnokorejski sportski olimpijski komitet uložio je žalbu organizacionom odboru Olimpijskih igara u Parizu kako bi se spriječilo ponavljanje sličnih slučajeva.

Dok se južnokorejska delegacija na svečanoj ceremoniji otvaranja OI vozila čamcem duž Sene, francuski spiker je preko razglasa najavio "Demokratska Narodna Republika Koreja", što je zvanični naziv Sjeverne Koreje.

Na TV ekranima je, međutim, naveden ispravan naziv države "Republika Koreja". MOK je objavio izvinjenje na korejskom jeziku na platformi X.

- Izražavamo duboko izvinjenje zbog greške koja se dogodila pri predstavljanju južnokorejske delegacije tokom ceremonije otvaranja - navedeno je u objavi.

Čamac s južnokorejskim sportistima bio je 48. po redu, a sjevernokorejski sportisti su bili 153. po redu.

U Parizu su sinoć svečanom ceremonijom otvorene Ljetne olimpijske igre, koje će trajati do 11. augusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.