SELEKTOR VATRENIH

Dalić otkrio da je odbio ponudu od 30 miliona zbog Hrvatske: Nikad mi nije bilo žao

Kad su stigle bogate ponude govorili su mi da iskoristim tu situaciju i uzmem novac, rekao je Dalić i otkrio da je razmišljao o ostavci tokom prošlogodišnjeg Eura

Dalić: U finalu 2018. iz današnje perspektive bi promijenio sudiju. Goran Stanzl / Pixsell

E. Ć.

17.11.2022

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić gostovao je u talk-showu HRT-a "U svom filmu" uoči odlaska u Katar i početka Svjetskog prvenstva.

Dalić je govorio o šansama "Vatrenih", a tokom razgovora je otkrio kako je u jednom momentu razmišljao o napuštanju Hrvatske. Imao i je i unosne ponude, a naveo je da je jedna bila teška 30 miliona, ali je rođeni Livnjak ostao uz reprezentaciju s kojom je u Rusiji osvojio svjetsko srebro.


Nije očekivao finale u Rusiji

- Iskreno, prije Rusije nisam očekivao da ćemo stići do finala, ali znao sam da ćemo napraviti velike stvar. Mi smo letvicu podigli jako visoko, drugo mjesto na svijetu sjajan je rezultat. Kakav jesmo narod, ništa ispod finala nećemo priznati.

 Međutim, moramo biti realni i objektivni i shvatiti da sigurno deset reprezentacija u svijetu ima isto takva očekivanja, da hoće biti prvak svijeta s realnom podlogom. Vjerujem u reprezentaciju i vjerujem u svoj rad te da možemo i ove godine nešto napraviti. Potrudit ćemo se da tako i bude - rekao je Dalić.

Upitan šta bi iz današnje perspektive promijenio u finalu Mundijala 2018. godine, Dalić je odgovorio da bi promijenio sudiju - Argentinca Nestora Pitanu koji je dijelio pravdu na tom susretu.


Dao bi otkaz da nisu pobijedili

Priznao je i da je u jednom trenutku mogao napustiti klupu Hrvatske.

- Evropsko prvenstvo, igramo protiv Škotske presudnu utakmicu. Ako pobijedimo prolazimo grupu, ako ne pobijedimo ispadamo. Ja sam donio odluku sam sa sobom ako ne pobijedimo da ću dati ostavku i da neću biti selektor reprezentacije. To sam ja odlučio, no pobijedili smo Škotsku i otišli u osminu finala.

Kad su stigle bogate ponude govorili su mi da iskoristim tu situaciju i uzmem novac. Nakon Svjetskog prvenstva sam ostao jer to sve vrijeme sam govorio o zajedništvu i domoljublju i to sam propagirao. Da sam tada otišao za novcem, kakvu bih poruku ja poslao i mladim ljudima i svima u Hrvatskoj? Govorim jedno, radim drugo.

Dovoljno sam bogat čovjek, ne mislim materijalno, nego imam sve sređeno u životu, obitelj, dva sina s fakultetima. Nije bilo te situacije, iako je bilo strašnih ponuda, posebno od jednog kineskog kluba. Ponuđen mi je ugovor 10 miliona eura neto po godini i trogodišnji ugovor. Ja sam se zahvalio. Predsjednik kluba se vratio nakon pola godine. Ponovno sam rekao da nema tog novca da napustim hrvatsku reprezentaciju. Nikad mi nije bilo žao, ponosan sam na tu svoju odluku - rekao je Dalić u emisiji HRT-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.