Volfgang Puk (Wolfgang Puck), glavni kuhar na prijemu poslije dodjele Oskara u Los Anđelesu, izjavio je da će servirati jela koja će biti 70 posto vegetarijanska, ali će biti i dimljenog lososa i kavijara.
Puk, koji će se 26. godinu zaredom brinuti za jelovnik poslije ceremonije dodjele Oskara, rekao je da će, osim vegetarijanskih jela, biti i japanske junetine, kao i pizze u obliku statue Oskara.
- Pripremamo razna jela, jer osim što mnogi vole vegetarijanska jela, ipak većina više voli ribu i meso - rekao je Puk za strane medije.
Kuhar koji je učio zanat i u francuskim prestižnim restoranima kao što je "Maxim", rekao je da sam nije vegetarijanac, ali voli da sprema takva jela, jer je izazov za kuhara da takvo jelo bude ukusno koliko i jelo sa mesom.
Na prijemu će biti 18 vegetarijanskih jela za skoro 150 zvanica. Među njima će biti kuskus od povrća, tikvice u kineskom sosu s crnom rižom i sos od mente i korijandera uz skuhane male krompire.
Od jela sa mesom, bit će, između ostalog, minijaturni burgeri od japanske junetine i piletina punjena crnim pečurkama.
Za desert je zadužena grupa od 25 poslastičara, koja će praviti kolače bez jaja i mlijeka, ali će koristiti mlijeko od badema i kokosa.
Kraljica poslastica bit će statue Oskara od čokolade. Bit će napravljeno skoro 5.000 čokoladnih statua, a poslastičari će upotrijebiti skoro 400 kilograma čokolade.
Zvanice, odnosno nominirani za Oskara koji neće osvojiti priznanje, dobit će prije prijema poklone u vrijednosti od 215.000 dolara po osobi.