CRNA KOMEDIJA

Domaći igrani film "Djeda Mraz u Bosni" imat će premijeru na SFF-u: Objavljen trailer

Glavne uloge igraju Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović i Kristin Vinters

Film "Djed mraz u Bosni". Depo

S. S.

6.8.2024

Djeda Mraz u Bosni" Emira Kapetanovića je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj nakon rata i religijski podijeljenoj, igrajući predstavu za djecu o Djedu Mrazu.

Glavne uloge igraju Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović i Kristin Vinters. Producent filma je DEPO Production.

Dugometražni igrani film "Djeda Mraz u Bosni" reditelja Emira Kapetanovića svoju svjetsku premijeru imat će 21. augusta u okviru zvaničnog programa Sarajevo Film Festivala "Open Air".

Scenario potpisuje Vahid Duraković, dok je Kapetanović i koscenarista filma.

"Djeda Mraz u Bosni" je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj nakon rata i religijski podijeljenoj, igrajući predstavu za djecu o Djedu Mrazu. Djeca su presretna, ali odrasli nisu.

Glumačka trupa se mora suočiti s zabranama zbog etničkih i vjerskih predrasuda između katolika i muslimana koji žive zajedno u Bosni i Hercegovini. Ovaj film se oslanja na istinitu priču, ali i na rasprave o zabrani Djeda Mraza u Bosni i Hercegovini.

U filmu igraju: Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović, Kristin Winters, Goran Kostić, Alek Kapetanović-Marjanović, Marija Omaljev, Saša Oručević, Miro Barnjak, Armin Omerović, Slaven Knežević, Vanesa Glođo, Rijad Gvozden i drugi. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, scenograf i kostimograf Monika Močević, set dizajner Hari Ejubović, majstor tona Predrag Đorda, montažer Saša Peševski, autor muzike Adis Sirbubalo/grupa Zoster, a majstor zvuka Samir Fočo. Direktor produkcije filma bio je Almir Šahinović.

Produkciju filma vodio je DEPO iz Sarajeva, a koproducenti iz BiH su RTV Federacije BiH TV i Udruženje CKA Charlama.

Koproducenti filma su i Eurofilm (Hrvatska) i Emote Production (Srbija). Producenti filma su Jasmin Duraković, Angelina Albijanić Duraković, dok su koproducenti Slaven Knežević i Bogdan Petković.

Film je podržala Fondacija za kinematografiju, Hrvatski audio-vizualni centar, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlada Srednjobosanskog kantona, Općina Bugojno, JU Kulturno-sportski centar Bugojno, Šumskoprivredno društvo "Srednjobosanske šume", kao i druga javna i privredna društva iz Bugojna.

Najava filma. Depo

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.