95. DODJELA OSKARA

Spektakularna ceremonija u "Dolby" teatru: Apsolutni pobjednik film "Sve u isto vrijeme"

Mišel Jeo prva glumica azijskog porijekla koja je dobila Oskara za glavnu žensku ulogu

AP

14.3.2023

Naučnofantastična akcija "Sve u isto vrijeme" (Everything Everywhere All at Once) apsolutni je pobjednik 95. dodjele Oskara.

Svjetionik nade

Na spektakularnoj ceremoniji u "Dolby" teatru u Los Anđelesu film je, od jedanaest nominacija, osvojio čak sedam nagrada, uključujući i onu za najbolji film!

Najboljom glumicom proglašena je Mišel Jeo (Michelle Yuoh), zahvaljujući upravo ulozi u filmu "Sve u isto vrijeme". Postala je prva glumica azijskog porijekla koja je dobila Oskara za glavnu žensku ulogu.

- Za sve dječake i djevojčice koji izgledaju kao ja i koji me gledaju noćas, ovo je svjetionik nade i mogućnosti. Ovo je dokaz da možete sanjati veliko i da se snovi ostvaruju. I, dame, ne dozvolite da vam iko ikada kaže da ste prošle svoj vrhunac - rekla je 60-godišnja Jeo tokom dodjele.

Za isti film nagradu za najbolju režiju dobili su Danijel Kvan (Daniel Kwan) i Danijel Šajnert (Scheinert).

Za najbolje sporedne uloge nagrađeni su Ke Huj Kvan u kategoriji muškaraca, a Džejmi Li Kertis (Jamie Lee Curtis) u kategoriji žena. Oboje za uloge u filmu "Sve u isto vrijeme". Za Džejmi je to prvi zlatni kipić u karijeri.

- Moje putovanje je počelo na brodu. Proveo sam godinu u izbjegličkom kampu. Nekako sam završio ovdje, na najvećoj holivudskoj pozornici - rekao je Kvan kroz suze.

TV rejting

Najveći gubitnik ovogodišnje dodjele je film "Elvis".

Ceremoniju je uživo prenosila ABC televizija, dok je na zvaničnom YouTube kanalu prijenos rađen uz pomoć prevodioca za znakovni jezik.

Akademija filmske umjetnosti nada se da će ovogodišnji prijenos dodjele nagrada povećati TV rejting, nakon što je prošle godine gledanost bila druga najniža do sada.

Jeo: Oskar za historiju. AP

O pobjedničkom filmu

Film "Sve u isto vrijeme" prikazuje kinesku imigranticu, vlasnicu praonice odjeće, koja se našla u sukobu s višedimenzionalnim zlim bićem, za koje se ispostavi da je zapravo njena kćerka.

Lik Evelin (Evelyn), koji utjelovljuje Mišel Jeo, mora prikupiti moć svojih drugih "ja" koji žive u paralelnim svemirima, u kojima ljudi umjesto prstiju imaju hrenovke, koriste umjetna spolovila kao oružja, a u nekima od njih kamenje može govoriti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.