OPREZ

Instagram djeci prikazuje neprimjerene sadržaje: Snimci na kojima su u prvom planu ženske grudi

Ovaj neprimjereni sadržaj našao se na početnim stranama dječijih naloga već nekoliko minuta nakon što su se ulogovali

Kreatori "sadržaja za odrasle" počeli su da se pojavljuju na početnoj strani nakon samo tri minute. Facebook

E. Ag.

21.6.2024

Instagram je preporučivao sadržaj seksualne prirode korisnicima koji su "stari" svega 13 godina, otkrio je u najnovijem istraživanju list "The Wall Street Journal".

Kako se navodi, ovaj neprimjereni sadržaj našao se na početnim stranama dječijih naloga već nekoliko minuta nakon što su se ulogovali.

U januaru, kompanija Meta koja je, između ostalog, vlasnik Instagrama, rekla je da će staviti fokus na "pružanje tinejdžerima iskustva koje je više prilagođeno njihovom uzrastu".

Tada su obećali da će ograničiti seksualno sugestivni sadržaj, kao i da korisnicima koji su mlađi od 17 godina to ne bi trebalo prikazivati.

Međutim, kako su pokazali testovi i WSJ-a i Northwestern univerziteta, Instagram je pokazivao nalozima koji imaju 13 godina snimke žena koje plešu zavodljivo ili poziraju tako da su im grudi u prvom planu, piše B92.

Kreatori "sadržaja za odrasle" počeli su da se pojavljuju na početnoj strani nakon samo tri minute, a nije prošlo ni 20 minuta dok se Reels odjeljak nije napunio promotivnim sadržajem ovih kreatora.

Iz Mete su rekli da "testovi ne prikazuju pravo stanje stvari niti generalno iskustvo tinejdžera na Instagramu".

- Ovo je bio vještački eksperiment i ne prikazuje realnost. Trudimo se da smanjimo količinu osjetljivog sadržaja koji se prikazuje tinejdžerima, i uspjeli smo značajno u tome posljednjih mjeseci - rekao je portparol Mete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.