ISTRAŽIVANJA

Pretjerivanjem do masne jetre

Pretilost u kombinaciji s čestom konzumacijom mesa bila je povezana s prosječno 54 posto većim rizikom za masnu jetru

Osobe koje često jedu meso imaju veći rizik za nakupljanje masti u jetri. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

17.5.2019

Osobe koje često jedu meso imaju veći rizik za nakupljanje masti u jetri, objavili su holandski naučnici iz Sveučilišnog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu. U njihovom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 3.882 osobe prosječne dobi 70 godina. 

Pretilost u kombinaciji s čestom konzumacijom mesa bila je povezana s prosječno 54 posto većim rizikom za masnu jetru, bez obzira na ostale životne navike, sociodemografske i metaboličke faktore.

Uočeni rizik nije ovisio o količini ukupno unesenih kalorija, a bio je još veći kod osoba koje su češće konzumirale mesne prerađevine s visokim udjelom zasićenih masti. Bolest masne jetre javlja se kad se udio masti u jetri poveća iznad 5 procenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.