ZDRAVLJE U KUĆI

Neočekivani krivci za tamne zube

Avaz.ba

30.8.2017

Nema osobe koja ne želi blistavi osmijeh, ali neke namirnice potajno boje naše zube. Kako bi smanjili njihov loš utjecaj potrebno je da ih prepoznamo i umjereno ih konzumiramo, ali i nakon konzumiranja odmah operemo zube.


Ovo su glavni krivci koji utječu na promjenu boje naših zuba:

Krekeri

Ko bi pomislio da su i krekeri među top krivcima koji boje zube? Mnogi krekeri proizvedeni su od rafinisanih ugljenih hidrata, koji se pretvaraju u šećer i tako postaju izvor hrane za bakterije koje boje zube.

Balzamiko sirće

Obojeni tečni začin pun kiseline, koji rado dodajemo u jela i salate, nažalost negativno utiče na bjelinu zuba. Kako bi smanjili štetno dejstvo, pokušajte da smanjite količinu.

Kiseli krastavčići

Stigla je loša vijest za obožavatelje ovog kiselog ukusa. Upravo kiselina iz krastavaca može da naruši gleđ i uzrokuje promjenu boje zuba.

Kafa i čaj

Ljubitelji kafe i čaja mogli bi da završe sa žutim zubima, a to naročito važi ako preteraju sa uživanjem u ovim omiljenim napicima.

Paradajz sos

Paradajz svojom kiselinom, ali i intenzivnom bojom može da izazove tamnjenje i eroziju zuba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.