Jede vam se nešto slatko, a ne želite napraviti nered u kuhinji? Ovo je pravo rješenje - jednostavni čokoladni kolač s bananom. Ne samo da je bogat okusima, već i dobar način da iskoristite one prezrele banane koje su se zadržale u kuhinji. Čokolada, mliječna ili tamna, pojačat će okus ove poslastice. Kolač se jednostavno priprema pa će ga lako napraviti i oni manje vješti u kuhinji. Uživajte u osvježavajućem okusu i sočnom nadjevu.
Sastojci
maslac za podmazivanje lima za pečenje
150 g maslaca zagrijanog na sobnoj temperaturi
130 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 jaja
1 zrela banana
150 ml jogurta
120 g tamne čokolada za kuhanje
180 g brašna
4 kašike kakaa u prahu
pola vrećice praška za pecivo
Priprema
Zagrijte rernu na 180 Celzijusovih stepeni. Uski duguljasti lim za pečenje (dimenzija 30 x 12 centimetara) namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu narežite na komadiće i otopite u mikrovalnoj rerni, ali iznad posude s vodom.
U posudi izmiksajte maslac s običnim i vanilin šećerom. U smjesu postepeno dodajite jedno po jedno jaje. Narezanu bananu dodajte u drugu zdjelu i izgnječite je viljuškom. Ako je banana tvrđa, svejedno je možete lako omekšati štapnim mikserom.
Izgnječenu bananu pomiješajte s jogurtom i otopljenom čokoladom. U treću zdjelu stavite brašno i malo praška za pecivo. Prosijane sastojke dobro izmiješajte. Naizmjenično umiješajte suhe i mokre (banana, jogurt, čokolada) sastojke u smjesu jaja i maslaca.
Na kraju ćete dobiti srednje gustu masu koju izlijete u pripremljeni lim i rasporedite po cijeloj površini te zagladite vrh. Pecite kolač u zagrijanoj rerni otprilike jedan sat. Pečeni kolač ohladite u rerni 10 minuta, zatim ga stavite na rešetku obloženu papirom za pečenje i ostavite da se potpuno ohladi.
Ohlađeni kolač po želji možete preliti otopljenom čokoladom i ukrasiti.