OVO MORATE PROBATI

Jednostavan recept za hurmašice

Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope

Pripremite se na kolač, od kojeg će gosti željeti barem još jedno parče. Instagram

A. O.

prije 6 dana

Tradicionalni specijalitet, kojeg se ljudi rijeđe sjete od baklave ili tulumbe, zaslužio je da se ponovo nađe na vašim tanjirićima. 

Hurmašice mnogima spadaju među omiljenim kolačima, a jednostavna priprema i malo truda već će vas osvojiti na početku recepta.

Pripremite se na kolač, od kojeg će gosti željeti barem još jedno parče.

Sastojci:

250 g maslaca

1 jaje

1 kašika šećera

400 g brašna

Sastojci za preliv:

500 g šećera

500 ml vode

1 limun

Priprema:

Maslac stavite da se topi na srednjoj vatri. Za to vrijeme umutiti jaje i šećer.

U jaje i šećer dodajte otopljeni maslac i sve sjedinite. Zatim postepeno dodajte i brašno, pa rukama umjesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto prekrijte krpom i ostavite 20 minuta u zamrzivaču.

Poslije toga, rukama otkinite jedan dio tijesta i oblikujte valjak, pa taj dio stavite na redne, tačnije na stranu na kojoj su najsitnije rupe. Pritisnite tijesto, pa ga odvojte i stavite u podmazan pleh. Postupak ponavljate dok imate tijesta.

Hurmašice pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Dok se urmašice peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte šećer i vodu, promješajte i stavite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta.

Na pola kuhanja, limun isjecite na kolutove, pa ih stavite u šerpu u kojoj kuhate preliv. Vruće urmašice prelijte vrućim prelivom. Prekrijte ih i ostavite u toku noći da se dobro natope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.