SAVJETI

Umjesto kisele vode, u palačinke dodajte ovaj sastojak i neće biti žilave

Da svaki put budu savršene

Mnogima omiljena poslastica. Facebook

E. Ag.

8.11.2024


Za ukusne, mekane i sočne palačinke potreban je dobar recept, odnosno dodavanje nekih tajnih sastojaka u onu, već klasičnu recepturu – brašno, jaja, so/šećer i mlijko.

Kako bi baš svaki put ispale savršene, u smjesu bi trebalo dodati malo sode bikarbone.

Sastojci:

1 jaje

200 ml mlijeka

250 ml vode

200 g brašna

prstohvat soli

1/4 kašičice sode bikarbone

2 kašike ulja

Ulje za premazivanje tave

Priprema:

Sve tečne sastojke sjedinite, pa dodajte brašno, so i sodu bikarbonu. Smjesu dobro umutite tako da nema grudvica. Dodajte na kraju ulje, pa ponovo sve izmiješajte.

Tavu za palačinke zagrijte na maksimalnoj temperaturi, a onda je smanjite malo (7 od 9 podioka). Pecite palačinke, redajte ih jednu na drugu, a sud na kome su gotove palačinke poklopite. Tako će duže ostati tople, a sutradan će biti jednako mekane i ukusne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.