PREFINJEN OKUS

Divan kolač s jabukama, orasima i cimetom

Radost za sve ljubitelje lijene pite

Ukusno i fino. Instagram

M. Z.

11.3.2024

Topi se ustima, a miris u kući dok se peče, ne može se dočarati, piše stranici tanjinikolaci sa koje smo preuzeli ovaj recept.

Sastojci: 250 g brašna, 100 g margarina, 4 kašike šećera, 1 ravna kašika praška za pecivo, 7 kašika hladne vode (može i kisela voda), prstohvat soli

Fil: 8 jabuka (najbolje nakisele), 2 kašike soka od limuna, 4 kašike šećera, 2-3 kesice cimeta, 2-3 kašike džema od šipurka (može i neki drugi džem), 200 g oraha (100 g mljevenih, 100 g sjeckanih)

Drugo tijesto: 3 kašike šećera, 100 g brašna ili griza, 50 g margarina

Priprema

1. Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, prekriti providnom folijom, pa staviti u frižider da odstoji 30 minuta.

2. Za fil izrendati jabuke, preliti limunom, dodati šećer i cimet, pa sve izmiješati.

3. Sjedinite sastojke za drugo tijesto, ali od njega ćete dobiti mrvice, tako i treba da bude, ne brinite. Prvo tijesto na papiru za pečenje razviti oklagijom u malo veći krug pa prebaciti u okrugli kalup prečnika 28c m zajedno s papirom. Tijesto u obliku kruga mora biti malo veće od kalupa, da biste dobili podignute ivice sa strana, 1-2 cm uz kalup.

4. Tijesto premazati džemom, posuti mljevenim orasima, pa dodati rendane jabuke i lijepo ih rasporediti. Odozgo staviti drugo tijesto, odnosno posuti mrvicama od tijesta i sjeckanim orasima.

5. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni, prekriti folijom, pa smanjiti rernu na 180 stepeni. Ukupno vrijeme pečenja je oko 50 minuta. Prije jela pustiti da se kolač dobro ohladi.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.