Da se sir i limun vole, nije tajna, a uz malo tradicionalnog talijanskog likera od limuna torta koja vam je možda već i dosadila dobit će pravo sezonsko osvježenje.
Ovaj recept samo je malo izmijenjen klasični recept za cheesecake – biskvit od gotovih keksa i jednostavna krema od sira, pa će i ova torta biti gotova vrlo brzo, za dvadesetak minuta.
Sastojci za biskvit: 240 g keksa od cjelovitih žitarica, izmrvljenih, 50 g šećera, 125 g maslaca, omekšalog, naribana korica jednog limuna. Za kremu: 500 g krem sira, 135 g šećera, 25 g ekstrakta vanilije, 120 ml limoncella, 2 jaja.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 175 °C. Obložite lim za papirom za pečenje.
2. U posudi pomiješajte smrvljene kekse, šećer i naribanu
limunovu koricu. Dodajte omekšali maslac, miješajte dok smjesa ne postane jednolična i utisnite je u kalup za pečenje. Pecite 8 minuta ili dok biskvit ne porumeni. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3. U visokoj posudi miksajte srednjom brzinom krem sir, šećer i
vaniliju dok se ne sjedine. Dodajte limoncello i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka, dodajte cijela jaja i miksajte još malo.
4. Kremu izlijte na ohlađeni biskvit i pecite 20 minuta ili dok
se nadjev ne zgusne. Hladite na sobnoj temperaturi oko sat vremena i onda još najmanje dva sata u frižideru.
5. Po želji pospite šećerom u prahu i ukrasite svježim ili
ušećerenim kriškama limuna.