RECEPTI

Spremite poderane gaće za doručak

Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka

Poderane gaće za doručak. Printscreen

M. Z.

17.2.2023

Poderane gaće, langošice ili lepinje naziv je za hrskavo tijesto prženo u ulju. Poderane gaće često su radile naše bake i mame, a mogli smo ih i kupiti na sajmovima, za vrijeme fašnika ili Adventa. Pečeno tijesto možete poslužiti uz umak od kiselog vrhnja i češnjaka, no možete ih jesti i u slakoj varijanti s pekmezom.

Sastojci

500 g glatkog brašna

2 kašičice šećera

1 vrećica suhog kvasca

2 kašičice soli

200 ml mlake vode

2 kašike ulja

ulje za prženje

Priprema

Aktivirajte kvasac

U manjoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac, šećer i 200 ml mlake vode. Dobro pomiješajte sastojke i ostavite 10 minuta kako bi se kvasac aktivirao.

Umijesite tijesto

U veću zdjelu stavite brašno i so, a zatim dodajte smjesu s kvascem i ulje. Rukama umijesite tijesto. Tijesto treba biti glatko i elastično.

Ostavite da tijesto naraste

Tijesto oblikujte u kuglu, prebacite u posudu, poklopite i ostavite da se diže otprilike sat.

Oblikujte

Dignuto tijesto prebacite na radnu površinu i premijesite. Podijelite tijesto na jednake manje komade. Svaki komad oblikujte rukama u tanki i nepravilni oblik. Po sredini tijesta napravite 2 do 3 reza nožem. Ponovite s ostatkom tijesta, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 15 minuta.

Pržite

U većem loncu zagrijte veću količinu ulja. Tijesto pržite u vrelom ulju s obje strane, nekoliko minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.

Poslužite

Gotovo tijesto izvadite na papir za ruke kako bi se upio višak masnoće. Servirajte uz dodatke po želji.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.