Bajadera je oduvijek važila za kolač koji se sprema u posebnim prilikama, najviše zbog svog jedinstvenog i omamljujućeg okusa.
Ukoliko ste ljubitelji klasične bajadere, bijela verzija ovog kolača će vam se itekako dopasti.
Potrebno vam je
Podloga:
– 400 gr mljevenog keksa
– 200 ml vode
– 200 gr šećera
– 200 gr margarina
Za preliv:
– 150 ml vode
– 300 gr šećera
– 400 gr mlijeka u prahu
– 200 gr margarina
Priprema
Podloga - sipajte u šerpu vodu i šećer i stavite na ringlu da se ušpinuje (oko 10 minuta). Kada se ušpinuje, dodajte margarin i miješajte dok se ne istopi. Čim se to desi, sklonite šerpu sa ringle. Kada se tek malo prohladi, dodajte mljeveni keks i dobro promiješajte. Kada se sastojci sjedine, sipajte ih u kalup željene veličine, pa poravnajte kašikom.
Preliv - ponovo ušpinujte šećer, pa dodajte margarin i čim se istopi, sklonite sa ringle. Prespite smjesu u zdjelu i postepeno dodajte mlijeko u prahu sve vrijeme muteći mikserom. Čim umutite, prelijte smesu preko prvog dijela i stavite u frižider da se stegne.
Najbolje je da kolač odstoji preko noći. Po želji, možete je posuti kokosom ili mrvicama čokolade.