NEKOLIKO MJESTA

Naučnici otkrili gdje je najveća mogućnost zaraze koronavirusom

U SAD-u raste broj novozaraženih pa otvaranje restorana predstavlja najveći rizik od širenja virusa

U SAD-u raste broj novozaraženih pa otvaranje restorana predstavlja najveći rizik od širenja virusa. ARHIV

A. F. / Nature

15.11.2020

Nova studija koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Stanford i Sveučilišta Northwestern otkrila je da postoji nekoliko mjesta na kojima Amerikanci imaju veći rizik od zaraze koronavirusom.

U SAD-u raste broj novozaraženih pa otvaranje restorana predstavlja najveći rizik od širenja virusa, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Istraživači su pratili anonimne telefonske podatke gotovo 100 miliona Amerikanaca smještenih u 10 najvećih američkih gradskih područja. Podaci su pratili ispitanike od njihovih domova do različitih odredišta uključujući bogomolje i restorane, od 1.marta  do 2. maja.

Istraživači su otkrili da postoji veći rizik od zaraze koronavirusom u teretanama, hotelima, kafićima i vjerskim objektima.

- U restoranima ljudi ostaju dugo, svi su nam malom mjestu. Gustoća ljudi tamo je prilično velika u usporedbi s trgovinama i robnim kućama koja su veća mjesta i nisu ni blizu prepuna poput restorana- rekao je JureLeskovec, vodeći autor studije.

Guverner New Yorka AndrewCuomo uveo je i policijski sat te nakon 22 sata nije bilo moguće posjetiti teretane, restorane i kafiće. Ova je odredba uvedena nakon sve većeg broja pozitivnih osoba.

- Ako pogledate odakle dolaze slučajevi, ako tražite kontakte, vidjet ćete da dolaze iz tri glavna područja: iz objekata u kojima se poslužuje alkohol, teretana i iz privatnih obiteljskih okupljanja- rekao je Cuomo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.