Loša prehrana najviše odnosi ljudskih života. Dakle, ni alkohol, ni pušenje, a ni visoki krvni pritisak nisu faktori rizika zbog kojih se najviše umire. Ashkan Afshin, asistent na Institutu za mjerenje i procjenu zdravlja na Univerzitetu u Vašingtonu, kaže da ljudi najviše umiru zbog prevelikog unosa crvenog mesa, slatkih napitaka i hrane s visokim nivoima soli.
- No, još više ih ubija ono što ne unose u organizam. U časopisu ''Lancet'' objavio je rezultate analize koju je vodio 27 godina o prehrambenim navikama širom svijeta – objavio je CNN.
Dok je tradicionalno sav razgovor o zdravoj prehrani usmjeren na smanjenje unosa nezdrave hrane, ovoj su studiji pokazali da je na nivou populacije nizak unos zdrave hrane važniji faktor nego visoki unos nezdrave hrane.
- Jedna od pet smrti na globalnom nivou uzrokovana je malim unosom zdrave hrane, što znači da je u svijetu tokom 2017. godine umrlo zbog toga oko 11.000.000 ljudi. Razlog je bio unos previše natrija i nedostatak unosa cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki - pokazalo je istraživanje.
Razlog nije bio unos previše transmasnih kiselina, šećera i zaslađenih pića, kao ni visok nivo crvenog mesa.
- Ova velika studija znači da je otkriće iznimno važno za svakog, bez obzira na to gdje živi - rekao je Endrju Rejnolds (Andrew Reynolds), naučni saradnik na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu, koji nije bio uključen u izradu studije.