ISTRAŽIVANJA

Saznajte zbog čega ljudi najviše umiru, nije zbog alkohola i cigareta

Dakle, ni alkohol, ni pušenje, a ni visoki krvni pritisak nisu faktori rizika zbog kojih se najviše umire

Nizak unos zdrave hrane važniji faktor nego visoki unos nezdrave hrane

Avaz.ba

5.4.2019

Loša prehrana najviše odnosi ljudskih života. Dakle, ni alkohol, ni pušenje, a ni visoki krvni pritisak nisu faktori rizika zbog kojih se najviše umire. Ashkan Afshin, asistent na Institutu za mjerenje i procjenu zdravlja na Univerzitetu u Vašingtonu, kaže da ljudi najviše umiru zbog prevelikog unosa crvenog mesa, slatkih napitaka i hrane s visokim nivoima soli.

- No, još više ih ubija ono što ne unose u organizam. U časopisu ''Lancet'' objavio je rezultate analize koju je vodio 27 godina o prehrambenim navikama širom svijeta – objavio je CNN.

Dok je tradicionalno sav razgovor o zdravoj prehrani usmjeren na smanjenje unosa nezdrave hrane, ovoj su studiji pokazali da je na nivou populacije nizak unos zdrave hrane važniji faktor nego visoki unos nezdrave hrane.

- Jedna od pet smrti na globalnom nivou uzrokovana je malim unosom zdrave hrane, što znači da je u svijetu tokom 2017. godine umrlo zbog toga oko 11.000.000 ljudi. Razlog je bio unos previše natrija i nedostatak unosa cjelovitih žitarica, voća, orašastih plodova i sjemenki - pokazalo je istraživanje.

Razlog nije bio unos previše transmasnih kiselina, šećera i zaslađenih pića, kao ni visok nivo crvenog mesa.

- Ova velika studija znači da je otkriće iznimno važno za svakog, bez obzira na to gdje živi - rekao je Endrju Rejnolds (Andrew Reynolds), naučni saradnik na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu, koji nije bio uključen u izradu studije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.