STUDIJA

Koja je kafa zdravija, topla ili hladna?

Više titratibilnih kiselina

Topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta. Ilustracija

Avaz.ba

19.2.2019

Prema najnovijim istraživanjima, topla kafa u sebi sadrži znatno više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i zdravija. 

Šoljica tople kafe u sebi sadrži veću koncentraciju antioksidanasa nego što ih ima hladna kafa. Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu vjeruje se da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, pokazuje istraživanje.

Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke mjerljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.


Istraživači s Univerziteta Thomas Jefferson u SAD, došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu da budu odgovorne za veće antioksidativne vrijednosti u toploj kafi.

- Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umjereno, istraživanje pokazuje da to može da bude poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu - istakla je Megan Fuler.

Rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports", takođe, su otkrili da su pH vrijednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.