Markus Helstrom (Hallstrom), šef pekarskog sektora u grupi "Fazer", izjavio je danas da jedna vekna sadrži oko 70 sušenih cvrčaka, koji se melju u prah i dodaju brašnu.
Prema njegovim riječima, cvrčci čine 3,0 procenta težine hleba."Finci su spremni da probaju nove stvari", rekao je on, a prema istraživanju koje je "Fazer" naručio "dobar ukus, svježina" bili su među glavnim kriterijima u ocjenjivanju tog hljeba.
Prema nedavnim istraživanjima, provedenim u nordijskim zemljama, "Finci imaju najpozitivniji stav prema insektima" u gastronomiji, izjavio je Juhani Sibakov, šef odjeljenja za inovacije u "Fazer" pekari."Napravili smo hrskavo tijesto za poboljšanje ukusa", naveo je on, dodajući da je rezultat bio "ukusan i hranljiv" i da je "Fazer Sirkaleipa "(finski naziv za "Fazer Cvrčkov hljeb") "odličan izvor proteina, a insekti sadrže i dobre masne kiseline, kalcijum, gvoždje i vitamin B12".
"Čovječanstvu su potrebni novi i održivi izvori ishrane", poručio je Sibakov, dok je Helstrom napomenuo da je finski zakon promijenjen 1. novembra kako bi se omogućila prodaja insekata kao hrane, prenosi Blic.Prva serija hljeba od cvrčaka naći će se sutra u prodaji u vodećim finskim gradovima. Iz kompanije su naveli da za sada nemaju dovoljno "cvrčak brašna" da osiguraju prodaju u cijeloj zemlji, ali je cilj da hljeb bude dostupan u 47 pekara u Finskoj u narednom ciklusu prodaje.