Širom svijeta, na inicijativu francuskog ministarstva vanjskih poslova i slavnog kuhara Alena Dukase (Alain Ducasse), jučer su bile organizirane večeri u cilju slavljenja francuskog kulinarstva pod nazivom „Okus Francuske“ (Gout de France).
Više od 3.000 glavnih kuhara i restorana učestvovalo je u ovom događaju s vlastitim jelovnicima inspiriranim francuskom gastronomijom.
Ove godine četiri restorana iz Sarajeva ponudila su svoje jelovnike inspirirane francuskom i bh. kuhinjom: „Plava Prizma” - hotel ''Radon Plaza'', "4 sobe gospođe Safije", "Druga kuća" i "Klub Slovenaca".
Jelovnici se sastoje od aperitiva, predjela, jednog ili dva glavna jela, plate sireva, deserta i francuskih vina i šampanjca. Pekara ''Mrvica'' je, također, u ponudi imala francuski jelovnik.
Večeri „Okus Francuske“ će biti održane i u Mostaru u četvrtak, 22. marta, u restoranu "Romanca" i Banjoj Luci 29. marta u restoranu "Monogram".