Josip Barišić iz Bok Jankovca kod Bosanske Gradiške ovih dana postigao je izvanredne rezultate i u poljoprivredi. Rani kukuruz obrao je u avgustu i trenutno suši zrno za mljevenje. U bašti je uzgojio paradajz visine tri metra. Kaže da je mnogima koji su smatrali da su njegove priče lovačke pokazao da nije tako.
- Zaključio sam da usljed klimatskih promjena treba pomjeriti i rokove u poljoprivredi. Ja sam jedini u selu kukuruz posijao u martu umjesto u aprilu i obrao ga u avgustu. Riječ je o takozvanom tvrduncu, koji sušim u sušionici koju sam konstruirao oko peći. Potom ga meljem u najbolje brašno u Bosni – ističe Barišić.
Brašno iz njegovog mlina na kamen završava u Sarajevu, ali i u Zagrebu, Banjoj Luci i drugim gradovima. Melje dvije vrste brašna, od bijelog i žutog kukuruza.
- Lijevčani vole bijelo kukuruzno brašno, dok potrošači iz brdovitih krajeva traže ono žuto. Udovoljim im svima, u penziji sam i imam dovoljno vremena – ističe Barišić.
Drugi, nesvakidašnji rezultat Barišić je postigao u uzgoju paradajza u obližnjoj bašti. Sjeme je dobio od prijatelja iz Kistanje kod Knina. Sam je proizveo rasad, a potom u šumi usjekao koce od tri metra visine.
- Svi su mi se smijali kada sam koce udarao s merdevina. Evo moj paradajz je izuzetno rodio, porastao je uvis i do tri metra i moram ga također brati s merdevina. Još ako mi povjerujete da ga nisam prskao hemijskim preparatima, onda je stvar potpuno jasna – naglašava Barišić.
Tvrdi da poznaje više od 20 zanata, a specijalnost mu je izrada raznih mašina i pomagala. Tako je u svojoj radionici napravio više mješaonica stočne hrane, mlinova čekićara, sječki za kolače i meso, pa čak i razne ženske artikle poput luksuznih vješalica za bunde i kape, stolice za ljuljanje, stalke za veš ili kutije za