STOLAC

Vitezovi iz četiri zemlje borit će se na starom gradu Vidoškom

Očekuje se više od 15 viteških grupa iz BiH, Hrvatske, Slovačke, a po prvi put dolaze i Rumuni

Bit će uprizorena i odbrana starog grada

M. A.

11.4.2019


Peti srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča“ na starom gradu Vidoškom iznad Stoca bit će održan 10. i 11. maja. Organizatori su javna ustanova Radimlja i Općina Stolac. 

Očekuje se da će ovogodišnja manifestacija ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini nadmašiti lanjsku te privući veliki broj domaćih i stranih posjetitelja u Stolac. Manifestacija će i ove godine imati međunarodni karakter. Očekuje se preko 15 viteških skupina iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovačke, i po prvi put i skupine iz Rumunjske. 

Program će trajati dva dana, petak i subotu popodne, a najavljen je i bogat program kako za mlađe, tako i one starije. Svečanim mimohodom viteških grupa, koji polazi iz središta grada, u petak, 10. maja u 16 sati označit će se početak manifestacije. Svečano otvorenje "Stolačke tarče" bit će na Starom gradu u 16:30 sati. Nastup mađarskog ansambla "Holloenek Hungarica" očekuje se u 17 sati. U 17.30 h predstavit će se slovačka povijesna postrojba "Ursus", dok u 17.50 h započinje predstava "Red ružice grada". 

Od 18 sati bit će održana srednjovjekovna likovna radionica, radionica plesa za djecu, radionica streličarstva kao i radionica keramike. Vitezovi vranski predstavit će se od 19 sati , dok će u 19.15 mušketiri i haramije demonstrirati rukovanje vatrenim oružjem. Dubrovački trombunjeri predstavit će pucanje iz vatrenog oružja u 19.30. Vrhunac programa u petak bit će uprizorenje Obrane hercegova grada nakon čega slijedi vatreni show i program DJ-a do kasno u noć.

U subotu u 17 sati  započinje program nastupom "Holloenek Hungarice" te suđenje zatvorenicima, a u velikoj kuli bit će otvorena tamnica za posjetitelje. 

Cilj ''Stolačke tarče'' je oživljavanje prekrasne stolačke tvrđave koja je jedna od 30 nacionalnih spomenika na području Stoca, kažu organizatori.


Plakat ovogodišnje manifestacije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.