U KUHINJI

Lake poslastice za male gurmane

Predlažemo vam nekoliko isprobanih recepata za slatkiše koje vole i mali i veliki

Jedna od najzanimljivij zabava za djecu. Ilustracija

"Bebe i mame"

22.2.2019

Postavljanje stola za jelo i igranje kuhara jedna je od najzanimljivijih zabava trogodišnjaka. No, i mlađi rado gledaju kako mama priprema slatkiše. Predlažemo vam nekoliko isprobanih recepata za slatkiše koje vole i mali i veliki.

Svima znane šnenokle

Sastojci za četiri osobe:

1 štapić vanilije,

1 paketić čokoladnih mrvica,

5 jaja,

20 dkg šećera i

1 litra mlijeka.

Priprema:

Odvojite bjelanca i žumanca, pa od bjelanaca istucite čvrsti snijeg (dok snijeg još nije izrađen, dodajte malo soli). Zatim miksajte žumanca sa šećerom dok ne posvijetle. Zagrijte mlijeko, a kad provri, kašikom napravite grude od bjelanaca i kratko ih kuhajte u mlijeku.

Vadite ih oprezno i slažite na tanjure. Žumanca (sa šećerom) pomiješana s preostalim vrelim mlijekom te štapićem vanilije prelijte preko gruda od bjelanjaka. Ukrasite čokoladnim mrvicama.

Slatka riža

Sastojci za četiri osobe:

5 dg riže,

1 puding od vanilije,

800 ml mlijeka,

2 vanilin šećera,

1/2 kašičice cimeta,

1 supena kašika naribane narančine kore,

1 supena kašika naribane limunove kore,

50 ml narančina soka,

3 do 4 sepene kašike limunova soka,

10 dag šećera i

1 čajna kašičica soli.

Priprema:

Kuhajte rižu na mlijeku, a nakon 15 minuta kuhanja dodajte puding koji ste prethodno rastopili u malo hladnog mlijeka. Dodajte i vanilin šećer, cimet, ribanu narančinu koricu i ocijeđeni sok, naribanu limunovu koricu i sok te šećer i malo soli. Rasporedite u četiri zdjelice, ohladite. 

Muffini sa čokoladom ili suhim voćem 

Sastojci za četiri osobe:

3 jaja,

10 dkg šećera,

50 ml ulja,

150 ml mlijeka,

25 dag glatkog brašna tip 500,

1 prašak za pecivo,

1 vanilin šećer,

1 supena kašika kakaa,

prstohvat soli,

50 ml narančina soka,

1 čajna kašičica naribane korice naranče,

5 dag naribane čokolade ili,

5 dag borovnica ili

5 dag suhog voća.

Prirema:

Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte ulje, mlijeko, sol, vanilin šećer, sok i koricu naranče, kakao i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve lagano izmiješajte i smjesu rasporedite u namašćene kalupe za mufine.  Kalupe napunite samo napola.  

Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 do 25 minuta. Pečene mufine izvadite iz kalupa, ali tek nakon što ste ih ostavili da se malo ohlade. Slijedite pažljivo upute na kalupu.

U pripremljenu smjesu, prije pečenja, možete dodati pet dag naribane čokolade, smrznutih borovnica ili suhog voća.

Jabuke pečene u kori

Sastojci za četiri osobe:

4 jabuke,

10 dag šećera kristala,

vrećica šlaga za ukrašavanje i

2 dl mlijeka ili vode za šlag.

Priprema:

Operite jabuke i izdubite sredinu nožem za vađenje srčike. Ako nemate takav

nož, pecite ih cijele. Stavite jabuke u grijanu pećnicu na 180 stupnjeva, u nenamašćen lim ili posudu za pečenje. Pecite 15 minuta.

Izvadite ih, pospite šećerom dok su vruće i stavite peći još pet minuta kako bi pustile sok. Izvadite ih iz pećnice i ukrasite šlagom.

Kup od griza

Sastojci:

5 dl mlijeka,

1 paketić vanilin šećera,

5 dkg šećera,

malo soli,

komadići korice limuna,

1 bjelance,

6 dkg pšenične krupice (griza),

2 kapi ekstrakta gorkog badema,

1 staklenka (oko 350 g) kompota od trešanja,

1 kašika škrobnog brašna i

1 banana.

Priprema:

Mlijeko, vanilin šećer, šećer i limunovu koricu zakuhajte. Bjelance ulupajte u čvrsti snijeg. Izvadite limunovu koricu iz mlijeka pa ukuhajte griz i aromu badema, stalno miješajući. Sklonite s vatre, umiješajte snijeg od bjelanca.

Griz razdijelite u četiri isplahnuta mala kalupa ili šalice, poravnajte i ostavite u frižideru dva sata. Kompot od trešanja procijedite kroz sito.

U tri kašike soka glatko umiješajte škrobno brašno. Preostali sok zakuhajte, primiješajte onaj sa škrobnim brašnom, pustite da još jednom zakuha tako da dobijete srednje gust umak. U njega vratite trešnje iz kompota.

Banane ogulite, narežite na okrugle ploške. Ohlađene kupove od griza istresite na tanjure, okružite kriškama banane i prelijte umakom od trešanja. Po želji, ukrasite listićima metvice i krupno naribanom čokoladom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.