Postavljanje stola za jelo i igranje kuhara jedna je od najzanimljivijih zabava trogodišnjaka. No, i mlađi rado gledaju kako mama priprema slatkiše. Predlažemo vam nekoliko isprobanih recepata za slatkiše koje vole i mali i veliki.
Svima znane šnenokle
Sastojci za četiri osobe:
1 štapić vanilije,
1 paketić čokoladnih mrvica,
5 jaja,
20 dkg šećera i
1 litra mlijeka.
Priprema:
Odvojite bjelanca i žumanca, pa od bjelanaca istucite čvrsti snijeg (dok snijeg još nije izrađen, dodajte malo soli). Zatim miksajte žumanca sa šećerom dok ne posvijetle. Zagrijte mlijeko, a kad provri, kašikom napravite grude od bjelanaca i kratko ih kuhajte u mlijeku.
Vadite ih oprezno i slažite na tanjure. Žumanca (sa šećerom) pomiješana s preostalim vrelim mlijekom te štapićem vanilije prelijte preko gruda od bjelanjaka. Ukrasite čokoladnim mrvicama.
Slatka riža
Sastojci za četiri osobe:
5 dg riže,
1 puding od vanilije,
800 ml mlijeka,
2 vanilin šećera,
1/2 kašičice cimeta,
1 supena kašika naribane narančine kore,
1 supena kašika naribane limunove kore,
50 ml narančina soka,
3 do 4 sepene kašike limunova soka,
10 dag šećera i
1 čajna kašičica soli.
Priprema:
Kuhajte rižu na mlijeku, a nakon 15 minuta kuhanja dodajte puding koji ste prethodno rastopili u malo hladnog mlijeka. Dodajte i vanilin šećer, cimet, ribanu narančinu koricu i ocijeđeni sok, naribanu limunovu koricu i sok te šećer i malo soli. Rasporedite u četiri zdjelice, ohladite.
Muffini sa čokoladom ili suhim voćem
Sastojci za četiri osobe:
3 jaja,
10 dkg šećera,
50 ml ulja,
150 ml mlijeka,
25 dag glatkog brašna tip 500,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer,
1 supena kašika kakaa,
prstohvat soli,
50 ml narančina soka,
1 čajna kašičica naribane korice naranče,
5 dag naribane čokolade ili,
5 dag borovnica ili
5 dag suhog voća.
Prirema:
Jaja i šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte ulje, mlijeko, sol, vanilin šećer, sok i koricu naranče, kakao i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve lagano izmiješajte i smjesu rasporedite u namašćene kalupe za mufine. Kalupe napunite samo napola.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 do 25 minuta. Pečene mufine izvadite iz kalupa, ali tek nakon što ste ih ostavili da se malo ohlade. Slijedite pažljivo upute na kalupu.
U pripremljenu smjesu, prije pečenja, možete dodati pet dag naribane čokolade, smrznutih borovnica ili suhog voća.
Jabuke pečene u kori
Sastojci za četiri osobe:
4 jabuke,
10 dag šećera kristala,
vrećica šlaga za ukrašavanje i
2 dl mlijeka ili vode za šlag.
Priprema:
Operite jabuke i izdubite sredinu nožem za vađenje srčike. Ako nemate takav
nož, pecite ih cijele. Stavite jabuke u grijanu pećnicu na 180 stupnjeva, u nenamašćen lim ili posudu za pečenje. Pecite 15 minuta.
Izvadite ih, pospite šećerom dok su vruće i stavite peći još pet minuta kako bi pustile sok. Izvadite ih iz pećnice i ukrasite šlagom.
Kup od griza
Sastojci:
5 dl mlijeka,
1 paketić vanilin šećera,
5 dkg šećera,
malo soli,
komadići korice limuna,
1 bjelance,
6 dkg pšenične krupice (griza),
2 kapi ekstrakta gorkog badema,
1 staklenka (oko 350 g) kompota od trešanja,
1 kašika škrobnog brašna i
1 banana.
Priprema:
Mlijeko, vanilin šećer, šećer i limunovu koricu zakuhajte. Bjelance ulupajte u čvrsti snijeg. Izvadite limunovu koricu iz mlijeka pa ukuhajte griz i aromu badema, stalno miješajući. Sklonite s vatre, umiješajte snijeg od bjelanca.
Griz razdijelite u četiri isplahnuta mala kalupa ili šalice, poravnajte i ostavite u frižideru dva sata. Kompot od trešanja procijedite kroz sito.
U tri kašike soka glatko umiješajte škrobno brašno. Preostali sok zakuhajte, primiješajte onaj sa škrobnim brašnom, pustite da još jednom zakuha tako da dobijete srednje gust umak. U njega vratite trešnje iz kompota.
Banane ogulite, narežite na okrugle ploške. Ohlađene kupove od griza istresite na tanjure, okružite kriškama banane i prelijte umakom od trešanja. Po želji, ukrasite listićima metvice i krupno naribanom čokoladom.