Ruski naučnici preporučili su svima koji prime vakcinu protiv Covida-19 da konzumiraju hranu bogatu proteinima jer njihov manjak, kao i stres, mogu negativno utjecati na stvaranje antitijela.
- Ljudi koji prime vakcinu protiv koronavirusa trebalo bi da jedu više hrane bogate proteinima, jer nedovoljna količina proteina može negativno utjecati na proizvodnju antitijela na koronavirus - rekao je Aleksander Gintsburg, šef Ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" koji je razvio „Sputnjik V“ vakcinu, a prenosi Tanjug.
- Količina hrane bogate proteinima, odnosno količina proteina u ishrani ima veliki utjecaj na proizvodnju antitijela. Proizvodnja antitijela je proces koji troši mnogo energije, pa unos mesa, ali ne i masnoća, ima ozbiljan efekt na to - pojasnio je Gintsburg za TASS.
On je dodao da ljudi koji su se vakcinisali trebaju se fokusirati na konzumaciju visokokvalitetnih proteina, a prema ruskom naučniku, količina hrane bogate proteinima koja se konzumira u nekoj zemlji pokazuje ne samo koliko je ta nacija bogata, već i koliko je jak kolektivni imunitet njenog stanovništva.
Među faktorima koji mogu negativno utjecati na proizvodnju antitijela, naučnik je nabrojao alkohol i stres.