Voće svojim ukusom i mirisom utječe povoljno na apetit bebe. Voće se uvodi u bebin jelovnik tokom šestog mjeseca života. Možete ga dati u obliku voćnog soka (razblaženog), ili u obliku voćne kašice.
To voće mora biti termički obrađeno, odnosno kuhano ili pečeno. Voće sadrži veliku količinu vode, ugljikohidrata, minerala, vitamina i mineralnih materija. Ima malo bjelančevina i masti (osim koštunjičavog voća - orag, lješnik, badem, koje se inače ne daje djeci prije tri godine života).
Na početku je djetetu najbolje davati sezonsko voće koje uspijeva na našem tlu: jabuka, šljiva, breskva, kajsija, kruška. Ovo voće maleni lako podnose. Citrusno voće, kao i jagode, kupine i maline ne treba davati djeci u prvoj godini života, zbog rizika od alergiskih reakcija.
Bebi uvijek pripremajte svjež voćni obrok, naročito sok, jer se stajanjem gubi vitamin C i neke kiseline. Voćni sok razblažite prokuhanom vodom i to u maloj količini (dvije kašičice).
Količinu soka postepeno povećavajte do 50 mililitara na dan. Vrijeme davanja soka je između dva podoja (mliječna obroka).
Kako beba raste, od voća joj možete pripremati kašice, a zatim polako nuditi i svježe plodove.