Bijela, integralna, crna, divlja, jasminova, crvena- riža dolazi u raznim bojama, ukusima i teksturama. Jeste li znali da u svijetu postoji više od 40.000 različitih sorti ove namirnice?
Ipak, danas stavljamo fokus na jednu posebnu a to je crvena riža. Porijeklom je sa Dalekog Istoka, tačnije iz Kine, gdje se osim u kulinarstvu koristila i kao prirodni lijek, posebno za srčane tegobe.
Crvena riža se razlikuje od klasične po svojoj upečatljivoj boji i bogatijem, orašastom ukusu. Nastaje fermentacijom uz pomoć gljivice Monaskus purpureus, što je čini nutritivno daleko vrijednijom od bijele riže.
Sadrži vitamine B2, B6 i E, kao i važne minerale: kalcij, cink, mangan, fosfor, mangezij, bakar i željezo. Pored toga, bogata je vlaknima i antioksidansima- ima ih čak deset puta više nego smeđa riža.
Prirodni saveznik zdravlja
Crvena riža je odličan izbor vlakana koja potiču zdravu probavu i rješava problem zatvora. Također pruža dugotrajan osjećaj sitosti i može pomoći u kontroli tjelesne težine.
Ona reguliše i šećer u krvi zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu (55) pa je pogodna za dijabetičare i one sklone ovom oboljenju. Sadrži magnezij i kalcij, minerale ključne za zdravlje kostiju. Redovno konzumiranje može pomoći u prevenciji bolesti poput artritisa, osteoartritisa i osteoporoze.
Zahvaljujući visokom udjelu magnezija koji poboljšava cirkulaciju, crvena riža doprinosi zdravlju disajnog sistema i može pomoći u prevenciji astme.
Priprema crvene riže
Prije kuhanja, rižu obavezno isperite. Kuhajte je oko 40-45 minuta. Odlična je kao dodatak doručku, u salatama ili kao zdrav prilog uz glavno jelo. Možete je koristiti i za pripremu pudinga ili brašna za tortilje.