LIČNOST DANA

Jusuf Nurkić: Bolji nego ikad

Doveden je da pojača odbranu Sansa, a briljira i u napadu

Nurkić: Odlično igra u Finiksu. AP

14.12.2023

Košarkaški reprezentativac BiH Jusuf Nurkić briljira u Finiks Sansima i s ponosom predstavlja našu domovinu u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu – NBA.

Div iz Živinica je od ovog ljeta konačno u ekipi koja može doći do titule prvaka, a uprkos tvrdnjama brojnih skeptika prije slijetanja u Arizonu, Jusuf je postao jedan od najvažnijih šrafova ekipe.

Razvija se sa superzvijezdama u ekipi poput Kevina Durenta (Durant), Devina Bukera (Booker) i Bredlija Bila (Bradley Beal), a njegove odluke mnogo su racionalnije nego ranije. Tačno zna šta je njegov posao, što je i sam rekao na jednoj konferenciji za medije, i to radi maltene perfektno.

Doveden je da pojača odbranu, da zakrpi rupe koje nije mogao Deandre Ejton (DeAndre Ayton), a osim što je zaštitnik svog obruča, Jusuf je odličan i u napadu. I čini se da je stasao u pravog igrača. Ovo bi mu trebala biti najbolja sezona u karijeri, bolja i od one 2019. godine, kada je bio fantastičan sve do strašne povrede i loma noge.

Bila je to strašna povreda, ali Jusuf se vratio jači i bolji nego ikada. Imao je lošu sezonu u Portlandu zbog brojnih povreda, a sada briljira u Finiksu. I Jusuf je to zaslužio.

Vrijedno je trenirao za sve što je postigao u životu. Krenuo je iz Svojata, malog naselja kod Živinica, a onda se, preko hrvatskih Cedevite i Zadra, vinuo u zvijezde – najjaču ligu svijeta.

Osim što je sjajan košarkaš, veliki je i čovjek. Prate ga brojne humanitarne akcije. U pravom smislu je „Bosanska zvijer“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.