LIČNOST DANA

Novak Đoković: Okrunjeni "kralj" tenisa

Nekada su bili „Velika trojka“, ali sada na tronu stoji samo jedan

Đoković: Oborio nove rekorde. AP

22.11.2023

Novak Đoković je sjajnim partijama u Torinu osvojio ATP finale, a ono što je još bitnije po njegovu ostavštinu nakon odlaska u zalazak sunca, još više se udaljio od svojih rivala Rodžera Federera (Roger) i Rafaela Nadala.

Sjajni srbijanski teniser je švicarskog rivala preskočio po broju osvojenih titula na završnom turniru u teniskoj sezoni, pošto ih Đoković sada ima sedam.

Osim što je započeo svoju 400. sedmicu na vrhu ATP liste, što je za 90 više od prvog pratioca, a s obzirom na to kako funkcionira taj poredak, ostat će na tom mjestu barem još deset sedmice, odnosno minimalno do kraja Australian opena.

Uz sve rekorde, vrlo vjerovatno najbolniji je koji je srušio zaradom od 4 miliona dolara osvojivši turnir u Torinu. Srbijanac je tako prešao cifru od 180 miliona dolara koje je inkasirao od učešća na turnirima. Njegovi rivali trenutno se nalaze u minusu od 40 miliona dolara, a taj minus će samo rasti, s obzirom na to da ga i zdravlje služi, za razliku od njegovih rivala.

Za kraj karijere samo mu još fale dva velika uspjeha – zlatna medalja s Olimpijskih igara i rekord po broju osvojenih turnira koji drži Džimi Konors (Jimmy Connors), a kojih mu nedostaje 12. Postoji velika šansa da će to uspjeti do kraja naredne godine te će ga tada, ako ga već nisu, krunisati kao kralja tenisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.