LIČNOST DANA

Nikola Jokić: Košarkaški maestro

Srbijanski centar nastavlja pomicati granice normalnog kao od šale

Jokić: Brojke ne lažu. AP

8.11.2023

Nešto što je nekad bilo nepojmljivo, Nikola Jokić je učinio sasvim normalnim. Teško je i opisati količinu košarkaške genijalnosti koju on posjeduje. Zaista je tako, htjeli to priznati ili ne.

Kada je došao u NBA ligu, niko za njega nije ni čuo, pa ni oni lažljivci što se kunu da su od početka znali ko i šta će biti Nikola. Pa su mu onda sporili kilažu, nepokretljivost, odbranu, osvojene nagrade i šampionsko prstenje – sve da bi zasjenili umjetnost koju on stvara iznova i iznova, svaki put kad zakorači na košarkaški parket.

Čak i u slučaju da je sve to istina što govore, brojke ne lažu, a njegove su impresivne. U pobjedi njegovog Denvera nad Nju Orleansom Džoker je zabilježio 35 poena, 14 skokova i 12 asistencija. Upisavši novi tripl-dabl, 28-godišnja superzvijezda je došla do broja od 108 zabilježenih u karijeri.

Tako je preskočio legende NBA lige Lebrona Džejmsa (LeBron James) i Džejsona Kida (Jason Kidd) i došao na 4. mjesto vječne liste.

Sljedeći na putu mu se nalazi Medžik Džonson (Magic Johnson), koji ih ima 138, još jedan od košarkaša koji su od ove igre napravili ljepoticu kakva jeste. Poslije Medžika ostaju samo još Oskar Robertson i Rasel Vestbruk (Russell Westbrook), a nakon njih se piše historija, po ko zna koji put za košarkaškog maestra Nikolu Jokića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.