LIČNOST DANA

Jasmila Žbanić: Rediteljica sa stavom

Političare suočila s njihovom odgovornošću kada je riječ o BiH

Žbanić: Intervju za njemački „Die Welt“ odjeknuo Evropom. avaz

Piše: L. K. P.

23.12.2021

U cijeloj Evropi, a i šire odjeknuo je intervju koji je bh. rediteljica Jasmila Žbanić dala za njemački „Die Welt“.

- Četvrt stoljeća Evropa je vjerovala da je sukob među narodima bivše Jugoslavije završen, okončan. Ovo se sada ispostavilo kao sudbonosna zabluda, u multietničkoj Bosni i Hercegovini ponovo postoji strah od rata koji potpiruju pristaše Srbije - kazala je Žbanić.

Na taj način opet je pokazala da je osoba i rediteljica sa stavom.

U trenucima kada Bosna i Hercegovina proživljava najdublju političku krizu Dejtona, bez imalo kalkulacija, suočila je političare s istinom, a i s njihovom odgovornošću kada je riječ o BiH.

Jasmila Žbanić ne bježi od otvorenih tema i bolnih rana, pa je tako u svojim filmovima progovorila o genocidu u Srebrenici i silovanim ženama. Ne bježi od ratnih tema, na koje uporno podsjeća i upozorava svjetsku javnost.

Rođena je u Sarajevu 1974. godine. Za svoj rad dobila je prestižne svjetske nagrade, među kojima je "Zlatni medvjed" na Međunarodnom filmskom festivalu "Berlinale" u Berlinu. Nedavno je proglašena za najbolju evropsku rediteljicu, "Quo vadis, Aida?" za najbolji film, a glavna glumica u ostvarenju o genocidu Jasna Đuričić za najbolju glumicu.

Žbanić je u braku s producentom Damirom Ibrahimovićem i imaju kćerku Zoe.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.