KOMENTAR DANA

Tračak svjetlosti

Jasmila Žbanić prva je autorica, rediteljica s ovih prostora koja je bila nominirana za prestižnu BAFTA nagradu

Jasmila Žbanić. Avaz

Piše: L. Sarajlić - Ramović

13.4.2021

U nedjelju navečer je prvi put u historiji jedna autorica, rediteljica s ovih prostora bila nominirana za prestižnu BAFTA nagradu. To je bila naša Jasmila Žbanić, istakao je reditelj Dino Mustafić na društvenim mrežama.

Dakle, da potcrtamo, prvi put da je jedna rediteljica odavde uopće dobacila do prestižne Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti i čuvenog „Royal Albert Halla” u Londonu.

Jasmila i njeno ostvarenje „Quo vadis, Aida?“ bili su nominirani u dvije kategorije - najbolji reditelj/ica i najbolji strani film.

Čuje li se to prizvuk razočarenja što su Jasmili ova priznanja iskliznula iz ruku? Nadam se da ne, jer ova sjajna i hrabra rediteljica, govoreći sportskim rječnikom, sama je istrčala na teren i na istom ostavila srce, krv, znoj, a vjerujem i suze.

A napravila je najvažniji film za Bosnu i Hercegovinu - o genocidu u Srebrenici jula 1995. godine. Napravila je film o kojem bruji filmska planeta i koji je do sada pobrao bezbrojne nagrade i pohvale.

Vrhunac u filmskom svijetu je Oskar, za koji su Jasmila i njen film nominirani. Ishod će se znati u noći između 25. i 26. aprila.

No neovisno o vijestima iz dalekog Los Anđelesa - Jasmila Žbanić jedina je svijetla tačka u crnoj i tegobnoj bh. stvarnosti. A možda čak i mali tračak svjetlosti na udaljenom kraju tunela za koji bi se ama baš svi trebali zakačiti. Jer, možda se primi.

Ona pokazuje da se, ipak, može. Može se, unatoč svemu, ako se vrijedno, pošteno i uporno radi. Može se i hajde da pričamo o najboljima i da krenemo prema trenutno jedinoj svijetloj oazi na dalekom kraju tunela. Jer je ponekad najteži, ali najvažniji taj prvi korak.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.