NASLJEDNIK HANIJEHA

Reuters objavio: Ovo je navodno novi vođa Hamasa

Mešal je postao Hamasov politički lider u egzilu godinu dana prije nego što ga je Izrael pokušao eliminirati

Mašal: Postao poznat javnosti 1997. godine. AP

E. Ć.

31.7.2024

Kalid Mešal (Khaled Meshaal) bi trebao biti novi vođa Hamasa, objavio je Reuters.

On je postao poznat širom svijeta 1997. godine nakon što su mu izraelski agenti ubrizgali otrov u propalom atentatu na ulici ispred njegove kancelarije u glavnom gradu Jordana, Amanu.

Udar na ključnu visoku osobu palestinske militantne grupe, koji je naredio izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), toliko je razbjesnio jordanskog tadašnjeg kralja Huseina da je govorio o vješanju potencijalnih ubica i raskidu mirovnog sporazuma Jordana s Izraelom osim ako mu se ne preda protuotrov.

Izrael je to učinio, a također je pristao da oslobodi vođu Hamasa šeika Ahmeda Jasina, da bi ga sedam godina kasnije ubio u Gazi.

Za Izraelce i zapadne države, Hamas koji podržava Iran, koji je upravljao samoubilačkim bombaškim napadima u Izraelu i vodio česte ratove protiv njega, predstavlja terorističku grupu koja želi da uništi Izrael.

Za palestinske pristalice, Mešal i ostatak vodstva Hamasa su borci za oslobođenje od izraelske okupacije.

Mešal je postao Hamasov politički lider u egzilu godinu dana prije nego što ga je Izrael pokušao eliminirati, mjesto koje mu je omogućilo da predstavlja Hamas na sastancima sa stranim vladama širom svijeta.

Hamasovi izvori kažu da se očekuje da će Mešal biti izabran za glavnog vođu grupe koji će zamijeniti Ismaila Hanijeha (Haniyeha), koji je ubijen u Iranu jutros, a Teheran i Hamas obećavaju odmazdu Izraelu.

Inače, Mešalovi odnosi s Iranom su zategnuti zbog njegove prethodne podrške pobuni koju predvode sunitski muslimani 2011. protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada (Bashar al-Assad).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.