FATAH EL-SISI

Predsjednik Egipta: Buduća palestinska država bi trebala biti demilitarizovana

Granice iz 1967. godine su nemoguće, kazao je El-Sisi

Anadolija

D. H.

24.11.2023

Predsjednik Egipta Abdel Fatah el-Sisi je danas kazao da bi buduća palestinska država trebala biti demilitarizovana.

Sigurnost za obje države

Dodao je kako bi ta država mogla imati privremenu međunarodnu sigurnosnu prisutnost koja bi pružila sigurnost i njoj i Izraelu.

- Rekli smo da smo spremni da ova država bude demilitarizovana, a takođe može postojati garancija više snaga, bilo snaga NATO-a, snaga Ujedinjenih nacija ili arapskih ili američkih snaga, sve dok ne postignemo sigurnost za obje države, novonastalu palestinsku državu i izraelska država - rekao je el-Sisi.

Egipatski premijer je govorio na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i belgijskim premijerom Aleksanderom De Kroom.

Političko rješenje

- Političko rješenje koja zahtjeva palestinsku državu temeljenu na granicama iz 1967. godine i istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom je nemoguća - dodao je el-Sisi.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ajman Safadi rekao je ove sedmice novinarima u Londonu da arapske države ne bi željele ići u Pojas Gaze koji bi se izraelskom vojnom ofanzivom mogao pretvoriti u "pustinju".

"Koje su okolnosti pod kojima bi bilo ko od nas (arapskih zemalja) želio otići tamo da bi ga se vidjelo kao neprijatelja i nekoga ko treba počistiti izraelski nered?" upitao je Safadi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.