"ZASTRAŠUJUĆA SITUACIJA"

Direktor bolnice u Gazi: Izraelci su ušli u kompleks, možemo se samo moliti za pacijente

Vojnici su ušli u zgrade, uključujući hitne i hirurške odjele u kojima su smještene jedinice intenzivne njege

Izraelci ušli u kompleks bolnice Al Shifa u Gazi. AP

H. J. I.

15.11.2023

Novinska agencija Associated Press navodi da je putem telefona razgovarala s Mohammedom Zaqoutom, direktorom bolnice u Gazi. Zaqout je kazao da su izraelski tenkovi stigli u medicinski kompleks bolnice Al Shifa i da su vojnici ušli u zgrade; uključujući hitne i hirurške odjele u kojima su smještene jedinice intenzivne njege.

- Okupacijske snage upale su u zgrade - rekao je ljutito preko telefona i dodao da su pacijenti, uključujući i djecu, prestravljeni. 

- Oni vrište. To je vrlo zastrašujuća situacija... Ne možemo učiniti ništa za pacijente osim moliti se - kazao je Zaqout. 

Podsjetimo, izraelska vojska je objavila da je ušla u kompleks Al Shife i kako "na temelju obavještajnih informacija i operativnih potreba" provodi "preciznu i ciljanu operaciju protiv Hamasa u određenim dijelovima bolnice".  

Izraelska vojska dodala je da su s njenim snagama "medicinski timovi i govornici arapskog jezika, posebno obučeni kako bi se pripremili za ovo kompleksno i osjetljivo okruženje, s ciljem da se ne naudi civilima". Glasnogovornik IDF-a Peter Lerner za CNN je rekao da su bolnica i kompleks centar Hamasa za njegove operacije, potencijalno čak i njegovo "srce". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.