FRANS TIMERMANS

Šef EU za klimu daje ostavku zbog kandidature na izborima u Nizozemskoj

U julu je rekao da bi se želio okušati kao sljedeći nizozemski premijer

Frans Timermans. Twitter

H. J. I.

22.8.2023

Čelnik Evropske unije za klimu Frans Timermans (Timmermans) dat će ostavku u Evropskoj komisiji da bi se kandidirao na nizozemskim nacionalnim izborima u novembru, lišavajući EU važne osobe u nadolazećim međunarodnim klimatskim pregovorima.

Vidi se kao idući premijer

Nizozemska Laburistička i Zelena ljevičarska stranka rekle su danas da će Timermans biti njihov čelnik na općim izborima 2. novembra.

Timermans, čiji mandat u Evropskoj komisiji završava u novembru ove godine, rekao je u julu da bi se želio okušati kao sljedeći nizozemski premijer.

Komisija je rekla da će Timermans dati ostavku na svoje mjesto u Komisiji nakon najave Laburističke i Zelene ljevičarske stranke. Timermans, koji govori engleski, njemački, francuski, italijanski i ruski, uz svoj materinji nizozemski, dobro je poznata ličnost u Nizozemskoj, s obzirom na to da je od 2012. do 2014. godine obnašao ulogu ministra vanjskih poslova.

Desetljeće u Briselu

Nakon gotovo jednog desetljeća u Briselu, Timermans će se kandidirati na prvim nizozemskim izborima od 2006. godine u kojima odlazni premijer Mark Rute (Rutte) neće voditi svoju konzervativnu stranku VVD.

Rute, najdugovječniji premijer Nizozemske, šokirao je naciju u julu kad je najavio da se povlači nakon što se njegova četverostranačka koalicija nije uspjela dogovoriti o migrantskoj politici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.