DROGA JE UNIŠTENA

U Nizozemskoj zaplijenjeno rekordnih osam tona kokaina

Droga čija vrijednost je procijenjena na 600 miliona eura zaplijenjena je 13. jula, ali informacije nisu ranije objavljene zbog toka istrage

Droga pronađena u Nizozemskoj. Openbaar Ministerie, Netherlands Public Prosecution Service via AP

S. S.

10.8.2023

Nizozemsko tužilaštvo je saopćilo da je zaplijenjeno više od osam tona kokaina u luci u Roterderdamu. Kokain je pronađen u kontejneru s bananama koji je stigao iz Ekvadora. Riječ je o najvećoj zaplijeni droge u toj zemlji.

Droga čija vrijednost je procijenjena na 600 miliona eura zaplijenjena je 13. jula, ali informacije nisu ranije objavljene zbog toka istrage.

- Carina je 13. jula sprovela najveću zapljenu droge ikad ostvarenu u luci u Roterdamu - navelo je tužilaštvo u saopštenju dodajući da je ukupno 8.064 paketa od kilogram kokaina izvučeno iz dvanaest paleta banana.

Kako je navedeno droga je uništena. Kontejner je stigao u Roterdam preko Paname, dodali su oni.

- Još jednom smo uspjeli... Da zadamo ozbiljan udarac trgovcima droge u luci - rekao je direktor carina u Roterdamu Peter van Buijtenen, prenijela je carina preko Twittera, navodeći da je zaplijena "ogromna".

Nizozemska carina zaplijenila je više od 29.702 kilograma droge u prvoj polovini 2023. godine, više nego u istom periodu prošle godine (22.009 kila), prema podacima koje su vlasti objavile u julu. Više od polovine pronađenog tovara sadržalo je manje od 100 kila droge, tada je navela vlada. Nizozemska, Belgija i Španija, tri zemlje na vrhu evropskih zemalja za isporuku kokaina poslatog prije svega iz Paname, Kolumbije i Ekvadora, zabrinute su zbog kriminaliteta povezanog za trgovinu kokainom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.