INICIJATIVA

Francuska okuplja savez u EU za nuklearnu energiju

Cilj je formiranje pronuklearnog saveza s drugim zemljama uoči pregovora u okviru EU

Nuklearna elektrana u mjestu Šoo. Reuters

E. A.

28.2.2023

Francuska za utorak, 28. februara, planira sastanak s još 12 članica Evropske unije s ciljem izgradnje saveza država koji će se zalagati da nuklearna energija bude uključena u energetsku politiku EU, prenosi Reuters.

Inicijativa dolazi u trenutku spora između, s jedne strane, Francuske i drugih zemalja koje žele dodatne mjere EU za promovisanje nuklearne energije kao niskougljeničnog izvora energije, i s druge, zemalja poput Njemačke i Španije koje navode da nuklearna energija ne bi trebalo da bude tretirana kao obnovljiva energija.

Sastanak, koji je sazvala francuska ministrica energetike Anjes Panije-Rinaše (Agnes Pannier-Runacher) na marginama sastanka ministara energetike članica EU u Štokolmu, bit će fokusiran na doprinos nuklearne energije ciljevima borbe protiv klimatskih promjena i energetskoj bezbjednosti, rekao je francuski zvaničnik.

Formiranje saveza

Cilj je formiranje pronuklearnog saveza s drugim zemljama uoči pregovora u okviru EU, rekao je zvaničnik, ne precizirajući o kojim mjerama je riječ.

Na sastanku će učestvovati Rumunija, Bugarska, Slovenija, Češka, Švedska, Italija, Slovačka, Poljska, Mađarska, Hrvatska, Holandija i Finska, kao i Evropska komisija, rekao je zvaničnik.

EU članice su odgovorne za svoje nacionalne energetske mikseve i imaju različite poglede na nuklearnu energiju.

Francuska, Švedska i Mađarska već koriste nuklearnu energiju, dok druge zemlje, uključujući Poljsku, žele da naprave svoje prve reaktore.

Protiv nuklerane energije

Austrija i Luksemburg se protive nuklearnoj energiji, navodeći zabrinutost zbog radioaktivnog otpada i bezbjednosti, dok druge zemlje, među kojima je Njemačka, postepeno gase svoje reaktore.

Neslaganje oko toga kako tretirati nuklearnu energiju već je odložilo pregovore o novim ciljevima EU za obnovljivu energiju, poslije nastojanja Pariza da se vodonik proizveden nuklearnom energijom uključi u te ciljeve.

Pojedine zemlje, uključujući Dansku, Njemačku i Austriju, navele su da bi to moglo potkopati napore za proširenje obnovljivih izvora poput vjetra i sunca.

Zvaničnici kažu da se spor oko nuklearne energije širi i na druga pitanja. Članice EU prošle sedmice nisu uspjele da dogovore prioritete diplomatije o klimatskim promjenama ove godine zbog spora oko nuklearne energije, koji je također ugrozio cjevovod za vodonik vrijedan više milijardi eura.

Francuska strategija

Francuska lobira da nuklearna energija bude u rangu s obnovljivim izvorima energije u evropskoj regulativi koja se tiče klimatskih promjena i da time iskoristi prednosti predstojećih planova EU za podsticanje zelene industrije, ukazuje Politico.

Pariz tvrdi da, ako je dekarbonizacija krajnji cilj EU, onda nuklearne elektrane sa zanemarljivim emisijama ugljen-dioksida, treba da imaju ključnu ulogu uz obnovljive izvore energije.

Međutim, inicijativa da se nuklearna energija svrsta kao zelena tehnologija također predstavlja strategiju za jačanje pozicije Pariza u pristupu sredstvima koja bi trebalo da budu predviđena najavljenom strategijom EU, rekle su za Politico evropske diplomate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.