SASTANAK S VARHELJIJEM

Tegeltija: BiH civilizacijski pripada Evropi

Tegeltija je istakao da se nada kako da će BiH uskoro dobiti kandidacijski status

Piše: M. Aš.

9.10.2020

Komesar Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) stigao je danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka koji je održao predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, premijerom FBiH Fadilom Novalićem i premijerom RS Radovanom Viškovićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Sinišom Milićem, javnosti su se obratili Tegeltija i Varhelji.

Tegeltija je naglasio da se razgovaralo o pet ključnih tema: evropskom putu BiH, Izvještaju o napretku za 2020., ekonomskom i investicionom planu i makrofinansijskoj pomoći.

 - Komesar Vahrelji je istakao da je zapadni Balkan važan prioriret Evropskoj komisiji, te je naglasio da će se proces proširenja nastaviti. Građani BiH žele taj put, Bosna i Hercegovina geografski i civilizacijski pripada Evropi i najveći broj građana je jasno opredijeljen za taj put, naveo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je veliki problem bio što dugo vremena nije formiran novi saziv Vijeća ministara nakon izbora.

- Nisu se provodile reforme po mišljenju Evropske komisije, i kao što ste vidjeli, u Izvještaju o napretku ima pozitivnih ocjena i oblasti u kojuima nismo ništa uradili.

Ipak, Tegeltija je istakao da su posljednjih mjeseci napravljena i mnoge pozitivne promjene.

- Riješeno je pitanja Mostara, dogovorili smo metodologiju za integrisanje u EU, usvoje je proces stragetije javne uprave, kao roces za procesuiranje ratnih zločina. Naravno, kao i u svim državama zapadnog Balkana vladavina prava je nalošije ocijenjena.

Tegeltija je istakao da se nada kako da će BiH uskoro dobiti kandidacijski status.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.