REAKCIJA

Tegeltija za "Avaz": Za sutra nije zakazana sjednica Vijeća ministara BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za pojedine medije izjavila da je sjednica sutra, i da bi se na sjednici trebao naći zahtjev za otvaranje granica uz negativan PCR test za državljane Turske i SAD-a

Vijeće ministara: Nema sjednice. Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

25.8.2020

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je danas za "Dnevni avaz" da za sutra u Sarajevu nije zakazana sjednica Vijeća ministara BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisere Turković  danas je za jedan portal izjavila da je za sutra zakazana sjednica Vijeća ministara i da bi se na sjednici trebao naći zahtjev za otvaranje granica uz negativan PCR test za državljane Turske i SAD.

Nema sjednice Vijeća ministara ni redovne ni telefonske - odgovorio nam je kratko Tegeltija. U prilog tome govori i podatak da sjednica nije  zakazana ni na stranici ove institucije. O tome nisu upoznati ni ostali ministri.

No, Turković nam je danas kazala da je prekosutra zakazana sjednica Predsjedništva BiH a ne Vijeća  i da je  "ono u krajnjoj liniji odgovorno za sprovođenje vanjske politike. 

 Danas i jučer su bile vanredne telefonske sjednice Vijeća i to pitanje nije bilo na dnevnom redu! Ja sam na sjednici Vijeća  koja je održana prije godišnjih odmora inicirala to pitanje ali inicijativa nije urodila plodom. Naravno predsjedavajući Vijeća može zakazati vanrednu telefonsku sjednicu kad god on to želi i staviti na dnevni red odlučivanje o tom pitanju kao što smo imali danas i jučer  o drugim pitanjima - rekla nam je Turković.

Podsjećamo, Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma i državni poslanik, već na narednoj sjednici Vlade Federacije BiH najavila je da će uputit zahtjev da se Federalna vlada zvanično obrati Vijeću ministara BiH i zatraži hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Istoka u BiH.

Iako već duže vrijeme ministrica Đapo od Vijeća ministara BiH traži da donese odluku o otvaranju granice za građane Turske, SAD i zemalja Istoka, to se bez ikakvog objašnjenja još nije desilo. Ona već mjesecima traži od Vijeća ministara da se dozvoli ulazak kako bi se spasio turizam.

Podsjetimo, sredinom jula Vijeće ministara BiH je odobrilo ulazak u našu zemlju državljanima EU i onima sa šengenskom vizom uz negativan PCR test.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.