VELIKA INVESTICIJA

Jusko za Avaz.ba: Za projekt puta Beograd - Sarajevo više od tri milijarde eura, gradit će se 43 tunela i 73 mosta

A. Sa.

21.5.2018

Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, kazao je za Avaz.ba da bi projekt brzog puta od Beograda do Sarajeva, preko Tuzle i Višegrada, trebao koštati više od tri milijarde eura.

Prema Višegradu će biti građena isključivo brza cesta, a prema Tuzli, zbog velike frekvencije saobraćaja koja je na nekim dionicama i do 22.000 na dnevnoj bazi, planirana je gradnja autoputa.

Na jučerašnjem sastanku s delegacijom Turske, dodao je Jusko, nije bilo dovoljno vremena za otvaranje svih pitanja u vezi s izgradnjom brzog puta Sarajevo - Beograd.

- Izuzetno zahtjevna ruta bit će ona koja će ići prema Višegradu. Ukupno 108 kilometara dionice prema Goraždu, odnosno 144 kilometra prema Tuzli. Projektom je predviđena gradnja 43 tunela i 73 mosta – dodao je Jusko za Avaz.ba.

Vjeruje da će u skorije vrijeme održati sastanak s turskim ministrom saobraćaja Ahmetom Arslanom u Turskoj zbog dobivanja preciznih informacija o načinu finansiranja dionica brzog puta i preko Tuzle i Višegrada, odnosno o kakvom kreditu je riječ, koji su uvjeti, na koliko godina, s kojim grejs periodom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.