PRIZNAO KRIVICU

Pijani fudbaler sjeo za volan i usmrtio dječaka: Vozio 200 na sat

Kazna za Nizozemca Rai Vleta bi trebala trajati preko tri godine

Nizozemski fudbaler pijan sjeo za volan i usmrtio četverogodišnjaka. Screenshot/Twitter

N. H.

20.3.2023

Nizozemskom fudbaleru Raiju Vletu (Vloet) prijeti tri i po godine zatvora nakon priznanja da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola kada je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je četverogodišnjak izgubio život.

Vlet je rekao sudu kako je te noći popio dva-tri alkoholna pića i da je zatim sjeo za volan nedugo prije nesreće koja se dogodila u novembru 2021. godine.

Netom prije nesreće je vozio brzinom od gotovo 200 kilometara na sat, nakon čega se zabio u zadnji dio automobila u kojem se nalazila četveročlana porodica. Dječak koji je imao samo četiri godine je sjedio na zadnjem sjedištu i on je u nesreći izgubio život.

Nizozemac nije htio odmah priznati da je sjedio za volanom, a pregledom je utvrđeno da je popio više nego dvostruko od zakonom dozvoljene količine alkohola.

Vlet je tada igrao za nizozemski Herkles Almelo, ali je nedugo nakon ovoga otišao u Kazahstan, dok je trenutno u redovima Ural Jekaterinburga u Rusiji.

- Teško je tražiti primjerenu kaznu u ovom slučaju, jer nema te kazne koja može obuhvatiti gubitak i patnju porodice – stoji u saopćenju tužilaštva koje traži tri i po godine kazne za fudbalera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.