OVAKVOG VIDJELI NISTE

Najbolji bokser lake kategorije i idol Majka Tajsona: Roberto Duran – Šake od kamena

Panamski borac koji je žario i palio do svoje 50. godine

Duran: Fenomenalni bokser. Twitter

21.10.2023

Boks kao sport često donosi nevjerovatne priče ljudi koji su došli iz ničega i ostavili neizbrisiv trag na sve ljubitelje ove umjetnosti.

Za razliku od ostalih vještina i sportova, bokseri rijetko dolaze iz imućnih porodica koje bi im osigurale da se lako probiju na sami vrh. Takva je priča i Roberta Durana, najboljeg boksera lake kategorije u historiji, brutalni nokaut majstor, prijatelj Diega Armanda Maradone i idol legendarnog Majka Tajsona (Mike Tyson).

Majk Tajson i Roberto Duran. Twitter

Reinkarnacija đavola

Duran je rođen 1951. godine u Panami, istoimenom gradu u posebnom distriktu pod nazivom La Casa de Piedra (Kuća od kamena), odakle i potiče njegov nadimak Manos de Piedra (Šake od kamena).

Apsolutna neman za sve svoje protivnike u amaterskom i profesionalnom boksu. Karijeru kao amater završio je s omjerom 29-3, a tri poraza su došla u prve tri borbe. Moglo bi se reći da je naučio svoje lekcije vrlo brzo.

Profesionalac je postao vrlo brzo nakon toga i sa samo 17 godina upisao svoju prvu borbu, kao i pobjedu, prvu od 31 u nizu.

Esteban de Hesus (Jesus), portorikanski bokser, prekinuo je taj niz u kontroverznoj pobjedi, a onda ga je Duran dočekao šest godina kasnije i toliko isprebijao da se na kraju sudija smilovao Hesusu i završio borbu.

- On je reinkarnacija đavola. Htio sam biti kao Duran. Kada se mučio s jednim protivnikom, kojeg je nokautirao tek u 14. rundi i poslao u bolnicu, svi su bili tužni. Čovjek je završio u komi, a znate šta je Duran rekao kada su ga pitali to? Sljedeći put ću biti u formi. Poslat ću ga u je***u mrtvačnicu – govorio je Tajson o svom idolu.

Taj niz od novih 40 pobjeda (Duran je u jednom momentu karijere bio 71-1) i relativni pad u karijeri došao je protiv Šugar Rej Lenarda (Sugar Ray Leonard) koji ga je pobijedio, a i taj meč je završio na kontroverzan način.

Duran je u jednom momentu navodno rekao „No mas“ (ne više ili dosta), pa je sudija prekinuo meč. Panamski borac se kleo godinama da to nije izgovorio i da je rekao da ne želi više da se bori s klaunom (Lenardom, op. a), aludiravši na to da će ga završiti ubrzo.

Prije revanša sa Lenardom. Twitter

Nakon boksa

Sjajnu karijeru je završio sa 50 godina, porazom od Hektora Kamača (Hector Camacho), izgubivši svoju titulu u supersrednjoj kategoriji. Omjer na kraju je iznosio 103 pobjede, od kojih je 70 došlo nokautom što ga čini jednim od najboljih nokautera u historiji, i 16 poraza. Bio je osvajač pet pojasa za prvaka u četiri različite divizije, što je nevjerovatan uspjeh za taj period boksa, u kojem su se borili neki od najpoznatijih boraca u historiji sporta.

Možda bi se Duran borio još nekoliko godina, ali je doživio saobraćajnu nesreću koja je zahtijevala operaciju da bi mu se spasio život.

Nakon toga se posvetio snimanju muzike, a postao je i ikona pop kulture, pogotovo rastom podcasta u kojima se često spominje. O njegovom životu, kao i borbi sa Lenardom, snimljen je film, u kojem glume Robert de Niro i Ašer (Usher), pod nazivom „Šake od kamena“.

Duran je trenirao mnoge borce koji su postali prvaci – brojka skoro da je nezamisliva, jedina je veća ona prvaka koje je porazio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.