Američka pita od višanja, poznata kao "cherry pie", jedan je od najpoznatijih tradicionalnih deserata u SAD-u. Često se poslužuje za praznike poput Dana nezavisnosti i Dana zahvalnosti, a čak se nalazi i na jelovnicima Bijele kuće tokom službenih događaja.
Pita od višanja dio je američke kuhinje još od 19. stoljeća, kada su voćne pite postale uobičajen desert zahvaljujući europskim doseljenicima. Višnje su se brzo pokazale kao zahvalan sastojak zbog svoje dostupnosti i jednostavnosti pripreme.
Tokom 1950-ih, s pojavom konzerviranog voća i gotovih kora, pita je postala još popularnija i često se priprema za porodična okupljanja i praznike.
Sastojci
Za tijesto:
glatko brašno
maslac (hladan, narezan na kockice)
šećer
cimet
hladna voda
sol
Za fil:
očišćene višnje (svježe ili iz kompota)
šećer
cimet
gustin
vanilin šećer
Priprema
U multipraktiku (ili mikseru) pomiješajte brašno, šećer, so i cimet, dodajte hladan maslac i miksajte dok smjesa ne postane grudvasta. Postepeno dodajite hladnu vodu dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte tijesto, podijelite ga na veći i manji dio, pa stavite u frižider da se ohladi.
Višnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom, pa se vratite na tijesto.
Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u podmazan kalup. Na to rasporedite fil od višanja, pa prekrijte razvaljanim manjim dijelom tijesta. Spojite rubove, premažite tijesto umućenim jajetom, pospite šećerom, zarežite nekoliko proreza na vrhu i pecite.