RECEPT

Najčešće serviran desert u Bijeloj kući stiže na vaš sto

Pita od višanja dio je američke kuhinje još od 19. stoljeća, kada su voćne pite postale uobičajena poslastica zahvaljujući evropskim doseljenicima

Pita od višanja. Platforma X

A. I.

prije 6 dana

Američka pita od višanja, poznata kao "cherry pie", jedan je od najpoznatijih tradicionalnih deserata u SAD-u. Često se poslužuje za praznike poput Dana nezavisnosti i Dana zahvalnosti, a čak se nalazi i na jelovnicima Bijele kuće tokom službenih događaja.

Pita od višanja dio je američke kuhinje još od 19. stoljeća, kada su voćne pite postale uobičajen desert zahvaljujući europskim doseljenicima. Višnje su se brzo pokazale kao zahvalan sastojak zbog svoje dostupnosti i jednostavnosti pripreme.

Tokom 1950-ih, s pojavom konzerviranog voća i gotovih kora, pita je postala još popularnija i često se priprema za porodična okupljanja i praznike.

Sastojci

Za tijesto:

glatko brašno

maslac (hladan, narezan na kockice)

šećer

cimet

hladna voda

sol

Za fil:

očišćene višnje (svježe ili iz kompota)

šećer

cimet

gustin

vanilin šećer

Priprema

U multipraktiku (ili mikseru) pomiješajte brašno, šećer, so i cimet, dodajte hladan maslac i miksajte dok smjesa ne postane grudvasta. Postepeno dodajite hladnu vodu dok ne dobijete kompaktno tijesto. Oblikujte tijesto, podijelite ga na veći i manji dio, pa stavite u frižider da se ohladi.

Višnje pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom, pa se vratite na tijesto.

Veći dio tijesta razvaljajte i stavite u podmazan kalup. Na to rasporedite fil od višanja, pa prekrijte razvaljanim manjim dijelom tijesta. Spojite rubove, premažite tijesto umućenim jajetom, pospite šećerom, zarežite nekoliko proreza na vrhu i pecite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.