LJETNI SPECIJALITET

Musaka od patlidžana: Ručak iz snova koji miriše na Mediteran

Ovo kremasto, slojevito jelo spaja sočne patlidžane, aromatični mljeveni mesni nadjev i bogat, svilenkast bešamel preliv

Musaka od patlidžana. Zena.blic.rs

I. P.

prije 7 dana

Ljeti, zbog visokih temperatura, najviše nam gode lagana jela, a jedno od takvih je musaka od patlidžana s bešamel sosom. Ovo kremasto, slojevito jelo spaja sočne patlidžane, aromatični mljeveni mesni nadjev i bogat, svilenkast bešamel preliv. Tradicionalni je grčki specijalitet pun mirisa Mediterana i domaće topline. 

Sastojci 

2 velika patlidžana 

so

maslinovo ulje 

Za nadjev:

400 g mljevenog mesa 

1 glavica crnog luka 

2 čehna bijelog luka 

1 šolja paradajz pelata 

so, biber, origano, cimet po ukusu

maslinovo ulje 

Za bešamel:

50 g maslaca 

2 kašike brašna 

500 ml mlijeka 

so, muskatni oraščić po ukusu

1 jaje 

50 g parmezana 

Priprema

Patlidžane isijecite na kolutove, posolite i ostavite 20 minuta da puste gorčinu. Zatim ih isperite i obrišite. Pecite na malo ulja dok ne omekšaju i blago porumene.

Na ulju propržite crni i bijeli luk, dodajte mljeveno meso, zatim paradajz i začine. Dinstajte dok ne ispari višak tečnosti.

U šerpi rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatno. Postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući. Kad se zgusne, sklonite s vatre, dodajte so, muskatni oraščić, parmezan i razmućeno jaje.

U podmazan pleh redajte sloj patlidžana, sloj mesa, pa opet patlidžan. Na vrh sipajte bešamel. Pecite na 180 Celzijusovih stepeni 40-ak minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Ostavite da se prohladi prije sječenja kako bi se lijepo stegla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.