Ljeti, zbog visokih temperatura, najviše nam gode lagana jela, a jedno od takvih je musaka od patlidžana s bešamel sosom. Ovo kremasto, slojevito jelo spaja sočne patlidžane, aromatični mljeveni mesni nadjev i bogat, svilenkast bešamel preliv. Tradicionalni je grčki specijalitet pun mirisa Mediterana i domaće topline.
Sastojci
2 velika patlidžana
so
maslinovo ulje
Za nadjev:
400 g mljevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
1 šolja paradajz pelata
so, biber, origano, cimet po ukusu
maslinovo ulje
Za bešamel:
50 g maslaca
2 kašike brašna
500 ml mlijeka
so, muskatni oraščić po ukusu
1 jaje
50 g parmezana
Priprema
Patlidžane isijecite na kolutove, posolite i ostavite 20 minuta da puste gorčinu. Zatim ih isperite i obrišite. Pecite na malo ulja dok ne omekšaju i blago porumene.
Na ulju propržite crni i bijeli luk, dodajte mljeveno meso, zatim paradajz i začine. Dinstajte dok ne ispari višak tečnosti.
U šerpi rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatno. Postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući. Kad se zgusne, sklonite s vatre, dodajte so, muskatni oraščić, parmezan i razmućeno jaje.
U podmazan pleh redajte sloj patlidžana, sloj mesa, pa opet patlidžan. Na vrh sipajte bešamel. Pecite na 180 Celzijusovih stepeni 40-ak minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Ostavite da se prohladi prije sječenja kako bi se lijepo stegla.