UKUSAN DESERT

Ovseni mrkva kolač

Smjesu sipajte u manji pleh (20x20 cm) obložen pek-papirom i stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta

Ovseni mrkva kolač. Jeka Marić/Jekin Kapric

A. O.

22.4.2025

Napravite ovseni mrkva kolač.

Sastojci:

- 150 g samljevenih ovsenih pahuljica

- 1 kašičica praška za pecivo

- 2 kašike suncokretovog sjemena

- 2 kašike susamovog sjemena

- 2 mrkve

- 1 banana

- 100 g sušenih brusnica

- 50 g očišćenih sušenih urmi

-  200 ml soka od narandže

Priprema:

U suhom tiganju ispecite suncokretovo i susamovo sjeme, dovoljno je oko minut. Brusnice i urme potopite u toplu vodu da omekšaju. Mrkvu sitno narendajte, a bananu ispasirajte viljuškom.

U činiji spojite vlažne sastojke: pasiranu bananu, narendanu mrkvu, omekšale i ocijeđene brusnice, urme i sok od narandže. Promiješajte pa dodajte suhe sastojke: samljevene ovsene pahuljice pomiješane sa praškom za pecivo i pečene sjemenke.

Ponovo sve dobro promiješajte. Smjesu sipajte u manji pleh (20x20 cm) obložen pek-papirom i stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni oko 25 do 30 minuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.