ZDRAVIJA VARIJANTA

Hljeb kao kolač: Zdrav, mirisan i preukusan

Sve su češći recepti zdravijih varijanti raznih jela, uz sastojke koje preporučuju nitricionisti, a koji ipak ne odstupaju mnogo od standardnih okusa

Hljeb kao kolač. Zdravirecepti.com

I. P.

21.4.2025

U posljednje vrijeme sve su češći recepti zdravijih varijanti raznih jela, uz sastojke koje preporučuju nitricionisti, a koji ipak ne odstupaju mnogo od standardnih okusa na koje smo navikli. Jedna od takvih preporuka je i ovaj hljeb – zdrav, mirisan i ukusan kao kolač. A recept vam donosimo u nastavku.

Sastojci

• dvije čaše tople vode

• 300 grama integralnog brašna

• 135 grama raževog brašna

• 85 grama zobenih pahuljica

• 15 grama suhog kvasca

• 12 grama šećera

• 60 g maslaca

• 85 grama meda

• 30 grama soli

• 85 grama neusoljenih suncokretovih sjemenki

Priprema

Umijesite kuhačom obje vrste brašna, kvasac i šećer s toplom vodom u većoj posudi.

Pokrijte i ostavite na toplom mjestu. Tijesto bi se trebalo podići nakon pola sata. Dodajte zobene pahuljice, puter, so i med. Izmiješajte drvenom kuhačom, a možete se poslužiti i mikserom.

Na kraju dodajte suncokretove sjemenke i sve dobro izmiješajte, te pokrijte tijesto i ostavite na toplo mjesto. Tijesto bi se trebalo dići nakon 45 minuta do jedan sat, a potom ga premijesite rukama.

Tijesto prebacite u tepsiju koju ste prethodno podmazali maslacem. Nakon toga ostavite tijesto da odstoji dodatnih 45 minuta, dok se ne podigne (trebalo bi da izgleda duplo veće).

Zagrijte rernu na 180 Celzijusovih stepeni i pecite od 20 do 25 minuta. Nakon što hljeb izvadite iz rerne, premažite ga maslacem. Možete ga jesti već 20 minuta nakon što ste ga izvadili iz rerne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.