BRZO, A UKUSNO

Tiramisu kuglice, italijanska poslastica na drugačiji način

Nestaju u jednom zalogaju

Tiramisu kuglice. YouTube

E. Ag.

25.11.2024


Ako ste ljubitelj tiramisua, ali želite da uživate u njegovom neodoljivom okusu na nov i praktičan način, recept za tiramisu kuglice je idealan za vas.

Ove male, slatke poslastice sa svim karakteristikama klasičnog italijanskog deserta donose bogatstvo okusa u formi koja je idealna za uživanje u svakom trenutku.

S kombinacijom piškota, maskarpone sira, kafe i kakaa, ovi zalogaji će vas podsjećati na pravi tiramisu, ali u mnogo praktičnijem obliku.

Sastojci:

- 200 g piškota

- 250 g maskarpone sira

- 100 g kisele pavlake

- 50 g prah šećera

- 100 ml kafe (može biti i instant kafa)

- 2 kašičice ruma (po želji)

- 1 kašičica vanilin šećera

- 2 kašičice kakao praha (za posipanje)

- 50 g čokolade (po želji, za preliv)

Priprema:

1. Usitnite piškote u blenderu ili ih stavite u kesu i izmrvite oklagijom.

2. U manjoj posudi mutite maskarpone sir sa kiselom pavlakom, prah šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete glatku smjesu.

3. U posebnoj posudi pripremite kafu (možete koristiti espreso ili instant kafu), dodajte rum po želji.

4. U smjesu od sira, dodajte mljevene piškote, pa sve dobro promiješajte. Zatim, postepeno sipajte pripremljenu kafu dok smjesa ne postane dovoljno vlažna da se mogu oblikovati kuglice. Pazite da ne pretjerate s količinom kafe, smjesa treba da bude čvrsta, ali vlažna.

5. Uzmite male količine smjese i oblikujte kuglice, veličine oraha, između dlanova.

6. Na tanjir stavite kakao prah i u njemu uvaljajte svaku kuglicu. Tako će svaka kuglica dobiti lijep izgled i bogat okus.

7. Ako želite, možete rastopiti 50 g čokolade i preliti njome kuglice ili koristiti za dekoraciju.

8. Stavite kuglice u frižider na najmanje dva-tri sata kako bi se stegle, a okusi dobro povezali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.